Вицешампионката в турнира за Световната купа по шахмат Нургюл Салимова няма да участва с националния отбор на световното отборно първенство за жени в Бидгош (Полша, 5-12 септември), пише в. "Сега".

Тя е отказала отправената ѝ покана от временната комисия на Световната федерация по шах (FIDE), която администрира шахмата у нас паралелно с лицензираната от спортното министерство "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022).

По всичко изглежда, че причината за отказа на гросмайсторката е поредния скандал между отделните лагери на шахматната общност в България.

БФШ 2022 обвини секретарят на комисията Георги Градев, който представлява една от другите четири регистрирани федерации по този спорт у нас - "Българска федерация по шахмат 64", че е изпращал до състезателките писма с "притискащ текст", за да склонят да играят при условията на временната комисия на ФИДЕ.

Ето пълното съобщение на БФШ 2022:

"Много отдавна БФШ 2022 определи разширен състав на националния отбор и отправи покани към клубовете на водещите ни състезателки, включени в него. Отборите за това първенство са съставени от 6 състезателки – 4 основни + 2 резерви. След като имаше потвърждение от 6 от състезателките, БФШ 2022 определи треньор на отбора - гросмайстор Владимир Димитров. Междувременно се оказа, че FIDE не ни допуска да подадем заявка директно, а трябва заявката ни да бъде одобрена от Временната комисия.

Считайки това за чисто формален акт, списъкът с отбора, определен от БФШ 2022, бе изпратен до тази комисия. В отговор от комисията бе посочено, че те определят друг треньор и друг състав. Оказва се, че секретарят на комисията Георги Градев е изпращал до състезателките писма с притискащ текст, за да склонят да играят при условията на комисията", добавят още от родната федерация по шах.

Никой не знае кой и как ще финансира такова участие. Подадена е от комисията до ФИДЕ заявка за участие на отбор без резерви, нямащ нищо общо с титулярния състав на България, определен от БФШ 2022.

В него не е включена нито Нургюл Салимова, нито деветата от първенството на Европа от тази година изгряваща звезда Надя Тончева. Реално се извършва компрометиране на участието на България, като чрез чужденците, които са начело на тази комисия, българският отбор е осакатен и е лишен от възможността за челно класиране. 

За тези действия е уведомено Министерството на младежта и спорта, както и ръководството на международната федерация. Отговорността за безобразията, които се извършват с благословията на няколко чужденци и сътрудничеството на техните български протежета, е огромна. Нанася се тежък удар върху българския шахмат", категорични са от Българска федерация шахмат 2022.

Градев съобщи, че завежда дело срещу БФШ 2022 за клевета

Георги Градев съобщи в социалните мрежи, че ще заведе дело за клевета срещу лицензираната федерация.

"Твърдението на БФШ 2022, че "секретарят на комисията Георги Градев е изпращал до състезателките писма с притискащ текст, за да склонят да играят при условията на комисията", е клеветническо. Нека колегите да покажат въпросните писма, за да докажат твърдението си. Междувременно наех адвокат, който ще заведе дело срещу БФШ 2022 следващата седмица за нематериални вреди, които тяхното клеветническо твърдение ми причинява", написа той в профила си във "Фейсбук".