Олександър Усик нокаутира британския претендент Даниел Дюбоа и защити титлите си в тежката категория на професионалния бокс във версиите WBA, IBF и WBO. Мачът бе прекратен от съдията на ринга в началото на деветия рунд пред 40 хиляди зрители на ст. "Тарчински арена" във Вроцлав, Полша.

Дюбоа се изправи, но реферът прецени, че не е в състояние да продължи. Нокдаун имаше и в предния рунд, когато на англичанина бе броено.

До любопитен момент обаче се стигна в петия рунд, който продължава да се коментира в боксовите среди и споровете няма да спрат още дълго време.

Дюбоа нанесе удар в областта на корема на своя съперник и видимо изкара въздуха на Усик. Съдията отсъди "удар под пояса", като в такива случаи на боксьора се дават 5 минути, за да се възстанови. Украинецът не изглеждаше добре в началото, но успя да се изправи и покаже, че е готов да продължи след около 3,5 мин.

Преди и след това шампионът бе по-добрият боксьор, като спечели повечето рундове. Той пласира повече и по-чисти удари.

Дюбоа обаче обяви след боя, че е бил "ощетен и ограбен", а щабът му се закани да обжалва и да настоява най-малкото за нов мач.

"Не мисля, че беше удар под пояса, попадна точно в целта, рече Дюбоа. - Бях ощетен."

Мениджърът му Франк Уорън добави, че решението за удар под пояса било "домакинско". И ще се възползва от правото на обжалване, тъй като ударът бил "чист".

Боксовите специалисти по света са разделени в мненията си.

А Олександър Усик постигна 21-ата си победа като професионалист, 14 от които са с нокаут Той няма загуба, а Дюбоа записа втора.

"Готов съм да срещна Тайсън Фюри", заяви украинецът по повод мач, обединяващ титлите в тежка категория - такъв на два пъти вече пропадна с Циганския крал.

"Чувствам се добре. Щастлив съм за моя отбор, моето семейство и децата ми. Обичам ви. Благодарен съм на моята страна и на украинската армия. Благодаря ви много!", добави той на ринга.

Преди началото на мача украинският президент Володимир Зеленски направи видеообръщение към феновете и всички, които подкрепят страната в защитата й срещу руската военна агресия.