Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и водена от него делегация се срещнаха с папа Франциск във Ватикана, съобщиха от пресслужбата на Главното мюфтийство в България.

В състава на делагацията са Богдан Паташев, посланик на България във Ватикана; Джелал Фаик, главен секретар на Мюсюлманското изповедание в Република България; Бейхан Мехмед, зам.-главен мюфтия; Хайри Емин, началник на отдел "Външни отношения" в Главното мюфтийство; Басри Еминефенди, районен мюфтия на Кърджали; доц. д-р инж. Хасан Азис, кмет на община Кърджали; Мехмед Билял, референт "Преса, култура, религия" в Община Кърджали; и отец Петър Гарена. 

Възможността за посещение на Светия престол беше обсъдена още при гостуването на папа Франциск в България през 2019 година. По време на аудиенцията главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и главата на Римокатолическата църква обсъдиха въпроси, свързани с междурелигиозния диалог, световния мир, хуманитарните проблеми, предизвикателствата пред религиозните институции при достигането им до вярващите, се посочва в съобщението. 

Папа Франциск благодари на главния мюфтия за участието му в общата молитва за мир, която се проведе в София през 2019 г., както и за топлото посрещане в България при посещението си в страната, посочват от Главното мюфтийство. 

Д-р Мустафа Хаджи подари на папа Франциск картина на големия български художник Златю Бояджиев. На платното са изобразени "Джумая джамия" и "Имарет джамия" в Пловдив по време на Курбан Байрам. 

Ден преди визитата при главата на Римокатолическата църква, делегацията се срещна и с председателя на Папския съвет за междурелигиозен диалог кардинал Мигел Аюзо Гиксо. Гостите от България посетиха и мощите на Св. Кирил в базиликата "Сан Клементе", се казва в прессъобщението.