Русия е изградила инфраструктура за сглобяване на военни дронове на своя територия, предаде украинският сайт "Гордон", позовавайки се на източник от украинското разузнаване.

Генерал-майор Вадим Скибицки, говорител на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна каза пред РБК-Украйна, че в свалените наскоро дронове "Шахед", които са доставяни на Русия от Иран, са открити елементи, показващи, че те са били окончателно сглобени в Русия.

„Това по-специално се доказва от увеличаването на броя на руските части в безпилотните самолети. Освен това имаме плановете на агресора: по време на едно от руските военно-промишлени изложения беше заявено, че Москва иска да овладее производството около 60 БПЛА с различни модификации до 2030 г.“, каза Скибицки.

ГУР отбелязва, че руснаците искат да направят до края на годината около 1300 единици от така наречения "Геран-2" (така окупаторите преименуват иранските дронове). Украинското разузнаване смята, че Русия няма достатъчно индустриален потенциал за това, дори като се вземат предвид чуждестранните компоненти. Освен това голяма роля ще играе ефективността на санкциите, както и „кинетичното въздействие“ върху съоръженията за производство на безпилотници в Русия, добави говорителят на разузнаването.