Миряни препълниха храма на Рилския манастир „Свети Иван Рилски“, където бяха отслужени Заупокойна архиерейска Света Литургия и панихида в памет на цар Борис III по повод на 80-годишнината от неговата кончина

В Рилската Света обител почетна гвардейска стража посрещна членовете на царското семейство рано тази сутрин.

На службата присъстваха Симеон Сакскобургготски, придружаван от съпругата си Маргарита, сина им княз Константин-Асен, придружаван от съпругата си Мария, както и княз Борис Търновски.

Княгиня Калина със съпруга си Китин Муньос и синът им Симеон-Хасан също присъстваха.

„Поради 90-тия рожден ден на съпруга на Княгиня Мария-Луиза – Бронислав Хробок, който е на 27 август 2023 г., членовете на семейството на Княгинята няма да могат да дойдат в България. За първи път те ще се съберат в САЩ за отбелязване на годишнината и то в пълен състав-деца, внуци и правнуци“, съобщиха по-рано от семейството на своята интернет страница. 

Политици и общественици също отдадоха почит пред паметта на цар Борис III, сред които бяха евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, кметът на Кюстендил Петър Паунов и генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев.


Службата бе оглавена от Пловдивския митрополит Николай, в съслужение със Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Неврокопския митрополит Серафим, Видинския митрополит Даниил, Доростолския митрополит Яков, заедно с игумена на манастира епископ Евлогий, и епископите Сионий, игумен на Бачковския и Троянския манастири, Арсений и Висарион, викарии на пловдивския митрополит и Поликарп и Исаак, викарии на софийския митрополит.

Обръщение бе прочетено и от името на Негово светейшество българският Патриарх Неофит.

Цар Борис III е погребан в Рилския манастир, но през 1944 г. тялото му е ексхумирано по нареждане на комунистическите управници. Днес е запазена само стъкленицата със сърцето му, което е погребано във възстановения гроб на монарха в южния параклис на съборния храм на Рилския манастир, припомня БТА.