Европейското първенство по волейбол за мъже започва днес, а България е домакин заедно с Италия, Северна Македония и Израел. В страната ни мачове ще се играят единствено във Варна - от гр. В, четири осминафинала и два четвъртфинала.

Полуфиналите и финалите ще бъдат на Ботуша, а Северна Македония и Израел приемат по една група. Финалът е на 16 септември в Рим.

Тази вечер от 20:30 ч във Варна националите ни откриват надпреварата на родна земя срещу тима на Испания, а останалите тимове в гр. В са Финландия, Украйна, Хърватия и Словения.

24 отбора са разпределени в четири групи. Първите четири във всяка продължават за елиминациите.

Пламен Константинов: Ако покажем израстването си, ще бъдем интересен отбор

Селекционерът на българските национали Пламен Константинов определи вчера състава за първенството:

разпределители - Георги Сеганов, Георги Братоев;
диагонал - Цветан Соколов;
посрещачи - Александър Николов, Аспарух Аспарухов, Денис Карягин, Мартин Атанасов, Николай Пенчев;
централни блокировачи - Алекс Грозданов, Илия Петков, Николай Колев, Светослав Гоцев;
либеро - Теодор Салпаров, Симеон Добрев

"Най-важното е, че гледайки тренировките, се виждат много интересни неща, някои състезатели имат сериозно израстване. Големият въпрос е дали ще видим това израстване в игра, ако видим това, което се вижда в тренировки, мисля че ще сме интересен отбор", посочи специалистът.

Според него, и специалисти, и фенове могат да простят на даден отбор, ако видят, че той се бори докрай, каквото и да се случи. Иска ми се това лице да покажем, обобщи той.

"Аз като треньор не мога да критикувам състезателите за липсата на някакви умения, мога да ги критикувам за липса на желание и това е, според мен, основното нещо, което ми се иска да видя от отбора", каза още Константинов.

Тази вечер играят и жените

Това не се случва толкова често - в един ден да играят и двата ни представителни отбора.

Днес на Евроволей за жени ще спорят и националките на България. Там фазата вече е четвъртфинали, а селекцията ни излиза срещу Нидерландия. Началният час е 19 часа.

В предишната фаза тимът ни обърна зрелищно Словакия с 3:2 от 0:2.

Нидерландия е абсолютен фаворит, така България може да само да спечели от този сблъсък. Отборът на треньора Лоренцо Мичели вече изпълни целта си, като излезе от групата и стигна фазата на четвъртфиналите.