Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп снощи заяви, че ще обжалва решението за насрочване на 4 март 2024 г. за начална дата на съдебния процес срещу него, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ще обжалвам", заяви Тръмп в публикация на своята социална платформа "Трут соушъл".

Той не даде повече подробности за това как и кога ще бъде обжалвана датата и нарече делото политически мотивирано.

Американският съдия Таня Чъткан снощи определи 4 март 2024 г. за начална дата на процеса - едно от четирите наказателни преследвания, пред които е изправен бившият президент.

Няма законово основание да бъде обжалвано решението за насрочване на делото преди да е произнесена присъда, смятат обаче правни експерти, цитирани от Ройтерс.

Бившият американски президент ще бъде съден от федерален съд във Вашингтон за опитите му да преобърне резултата от изборите през 2020 година. Това е в навечерието на т.нар. Супервторник, решаващ ден в първичните избори на демократите и републиканзците, които определят техните кандидати за президент, припомни Франс прес.

Тръмп написа в социалната си мрежа и че съдията "ненавижда Тръмп" и нарече датата, за която е насрочено началото на процеса му "намеса в изборите", предаде още АФП.

Агенцията коментира, че съдбата на фаворита в първичните избори на републиканците зависи от решението на Чъткан. Специалният прокурор Джак Смит беше предложил процесът за започне на 2 януари 2024 г., а защитата на Тръмп поиска той да започне през април 2026 година. Чъткан намери първия срок за твърде кратък, а втория "далече отвъд необходимия".

.