Южна Корея днес огласи, че през следващата финансова година ще предостави на Украйна финансова помощ в размер на 520 млрд. вона (394 млн. долара), което е осемкратно увеличение спрямо тази година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Пакетът от помощи включва 130 млрд. вона за възстановяване, 260 млрд. вона за хуманитарна помощ и още 130 млрд. вона чрез международни организации, става ясно от южнокорейския бюджет за 2024 г.

През юли президентът Юн Сук Йол обяви, че през тази година страната му ще предостави "големи количества военни доставки", без да дава повече подробности.

Днес Юн също така обяви увеличение на официалната южнокорейска помощ за развитие за стратегически области, включително Азиатско-Тихоокеанския регион и Африка, от 1,4 трилиона вона на 2 трилиона вона (1,51 млрд. долара).

Увеличението на помощта за чужбина е част от усилията да се помогне на южнокорейските компании да се развиват в чужбина и да се гарантират националните интереси, като например веригите за доставки, и Сеул да поеме отговорност като ключов член на световната общност, съобщи министерството на икономиката и финансите в съобщението за бюджета.