Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев отправи днес покана към кандидата за кмет на столицата Васил Терзиев - да присъства на публичното обсъждане на бюджета на София.

Терзиев е номинацията на "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София" за поста. Георгиев е спряган за възможен кандидат на ГЕРБ, които обаче още не са обявили официална кандидатура. Повод за поканата е публикация на Терзиев, в която той зове гражданите да задават въпроси на публичното обсъждане. Двамата се впуснаха в размяна на реплики в социалните мрежи по повод проектобюджета на София, който тази година е рекорден - 2,55 млрд. лв.

"Днес е публичното обсъждане на въпросния проект. Задайте вашите неудобни въпроси от 14:00 часа в зала 5 на “Московска” 33. Отидете и питайте. Защото всъщност големият въпрос е след общо 22,096 млрд. похарчени от 2010 г. до днес в каква София живеем сега?", пита Терзиев в край на дълга публикация.

Георгиев прави важна поправка - от 14 ч се представя отчета за изпълнение на предходния бюджет, а общественото обсъждане започва от 16 ч. на "Московска". 

"Г-н Терзиев никога не е говорил по софийските теми, това всички го знаем. Но когато е решил да бъде кандидат за кмет на столицата, не може да очаква някой друг да говори вместо него и да му свърши работата. Все пак се кандидатира за четвъртия управленски пост в държавата, а не за фейсбук-инфлуенсър", отбелязва председателят на СОС.

И добавя, иронизирайки друг лозунг на Терзиев:

"Заповядайте, г-н Терзиев. Не може само да слушате (за) София, трябва и да говорите!"

Терзиев отговаря

Размяната на реплики между Терзиев, официално номиниран за кмет на София, и Георги Георгиев, шефна СОС, неофициално спряган за кандидат на ГЕРБ, продължи с отговор от Терзиев. Отново през Фейсбук.

"Моята врата е винаги отворена за председателя на СОС, за да си поговорим за по-добрите практики за това как се прави бюджет", реагира той на поканата на Георгиев.

Ето пълната му реакция:

Виждам, че днес, в рамките на работния ден, господин Георги Валентинов Георгиев - председател на общинския съвет, е работил да чете мои постове във фейсбук и да им отговаря. Той се е погрижил публикацията му да бъде добре оформена с червени удивителни, за да може да е графично по-забележима. Защото очевидно не е успял през всичките тези години работа да се отличи с нещо друго, като например с работата, която е свършил като председател на Столичния общински съвет.

Виждам също така, че ме кани да посетя представянето на новия бюджет на Столичната община, който e две РDF страници. За да се коментира един бюджет обаче, той трябва да бъде разписан както трябва. Като например, в бюджета да се публикува и дългосрочната прогноза за развитието на общината, което обвързва визията ни за града и инвестициите. Бюджет година за година е абсолютно против всяка добра практика за управление на структури, финансирани с обществен ресурс.

До момента, в който бюджетът на Столичната община не изглежда по този начин, той няма как да бъде нито прозрачен за гражданите, нито разбираем и достоен за комуникиране.

Поради тази причина, когато поемем управлението на София, най-сетне ще променим подготовката и представянето на бюджета. За да може да бъде обсъждан главно от гражданите, а не само от медии, които отразяват събитието. И най-важното - тези граждани ще имат достатъчно информация, за да могат да проведат едно истинско изслушване и да участват в истинска дискусия.

Работата на председателя на общинския съвет не е да влиза в интернет пехливански борби с граждани, които критикуват работата му, нито да превърта нюзфийда на социалните мрежи. Поне не в работно време. Аз бих посъветвал господин Георги Валентинов Георгиев да се занимава с други неща по време на работния си ден, който е заплатен с данъците ни, а именно - да свърши нещо. А не да прави предизборна кампания пак с парите на софиянци.

Моята врата е винаги отворена за председателя на СОС, за да си поговорим за по-добрите практики за това как се прави бюджет.