В момента в МВР има двувластие и това може много сериозно да пречи на работата.

Това коментира във вторник пред журналисти в Плиска премиерът акад. Николай Денков, цитиран от БТА. Той уточни, че на държавно ниво със сигурност трябва да се обсъди как да бъдат преструктурирани службите за сигурност, така че да няма "бели петна" в тяхната работа, каквито има сега.

Денков допълни, че ако е на мястото на главния секретар на МВР, при създалата се ситуация, би си подал оставката.

Според него, ако президентът не подпише указ за освобождаването на главния секретар, нещата могат да станат чрез промяна в закона, но това е решение на Народното събрание.

Министър-председателят определи като спешно приемането на закон, свързан с дейността на антикорупционната комисия. По думите му това има отношение както с приемането на страната ни в Шенген, така и с борбата с корупцията у нас.

"Впечатляващо, в лошия смисъл на думата е, че в страната има много малко дела от такъв характер и единични случаи на осъдени за корупция", каза Денков.

Това не се дължи на липсата на такива практики, а защото правосъдната система, а и службите, не работят достатъчно добре по тази тема, смята премиерът.

"По-скоро мобилизация - и за местните избори, и за парламента, а не напрежение."

Така определи новата размяна на реплики между ГЕРБ и ПП-ДБ Денков.

Има много закони, които трябва да бъдат приети до месец-месец и половина, добави той.

Според него всяка партия трябва да си даде сметка, че освен да се конкурира с другите, с които участва в управлението, трябва да пази и общите цели, които трябва да бъдат постигнати. "Това правителство е съставено, за да бъдат постигнати основни приоритети и приети основни закони, това е най-важно и се надявам да не бъде пожертвано заради тяснопартийни интереси", каза още премиерът.

Денков допълни, че очаква през следващите дни да бъде направена лидерска среща, но за такава все още няма насрочена дата. По думите му през последния период лидерите на партиите са се чували, но се е загубила регулярността на срещите между тях. Той се надявал, че диалогът да бъде възстановен в най-скоро време. Той уточни, че за работата на парламента има ясен график кои закони трябва да бъдат приети.

"Това е обща задача за парламентарното мнозинство и очаквам да си изпълни задълженията", посочи премиерът.

За изказванията на президента от последните дни, Денков каза, че Радев опитва да „бутне“ правителството още преди да то да бъде сформирано, така че няма какво да се коментира по темата.