След смъртта на Пригожин командир на "Вагнер" разкрива нови подробности за последната среща с Путин. Очевидно шефът на Кремъл е залъгвал шефа на Вагнер с фалшиво чувство за сигурност.

След неуспешния опит за преврат президентът на Русия извикал отговорните лица в Кремъл и "три часа крещял на цялата банда", казва сега боецът на Вагнер в интервю за информационната платформа Meduza. Фактът, че след това на шефа на наемниците е било позволено да си тръгне, е довел Пригожин до погрешното предположение, че е "недосегаем". Фатална грешка, както се оказа сега.

Защото Евгений Пригожин е мъртъв. Точно два месеца след бунта си срещу руското военно ръководство заради разногласията по войната в Украйна основателят на Групата "Вагнер" загина в самолетна катастрофа над Русия. В неделя разследващите органи в Москва потвърдиха смъртта му. ДНК съвпадение показа, че Пригожин е бил сред десетте загинали пътници в разбилия се частен самолет.

Точните причини за самолетната катастрофа остават неясни. Понастоящем има само предположения и няма потвърдена информация за причината. Въпреки това мнозина на Запад подозират, че силовият апарат на Путин може да има пръст в убийството му - като отмъщение за дръзкия опит за преврат. Президентът на САЩ Джо Байдън, например, не беше изненадан от катастрофата. "Няма много неща, които да се случват в Русия, зад които да не стои Путин", заяви човекът в Белия дом в първата си реакция. Москва възмутено отхвърли обвинението като "лъжа". Въпреки това американските разузнавателни служби подозират, че на борда на самолета може да е избухнала бомба.

Това не може да бъде проверено по независим начин. Но е сигурно, че Пригожин е изпаднал в немилост в Кремъл. В продължение на месеци той яростно критикуваше воденето на войната в Украйна и публично обвиняваше военното ръководство в некомпетентност. Спорът накрая кулминира в похода към Москва, с който Пригожин искаше да свали опонентите си. Само на няколко километра от руската столица той прекрати въстанието си - с посредничеството на беларуския диктатор Александър Лукашенко.

Всъщност изглежда, че Пригожин е очаквал да умре заради бунта си - за това свидетелства появилото се видео, което е записано преди самолетната катастрофа. В него Пригожин разговаря със своя заместник Димитрий Уткин, който също загина при падането на самолета. Пригожин разговаря с него за очаквано наказание и за почти сигурната смърт.

Според доклада на "Медуза" двамата основатели на "Вагнер" са били още по-изненадани, че са получили само няколкочасова лекция в Кремъл. Пригожин е останал с впечатлението, че няма да бъде убит, защото в противен случай е щял да бъде ликвидиран веднага, описва цитираният наемник на Вагнер. От този момент нататък Пригожин се смятал за "недосегаем" и "решил, че е безсмъртен".

Съответно те също са действали небрежно в своята среда, се казва още в доклада. Например не е имало никакво решение двамата шефове на Вагнер да не седят заедно в един самолет в бъдеще. Това е стандартен протокол за правителствените ръководители и техните заместници. Но службата за сигурност на наемните сили се състои от "тесногръди и обсебващи характери", казва пред „Медуза“ Марат Габидулин, бивш командир на едно от подразделенията на „Вагнер“. „Всеки, който иска, може да пренесе ядрена бомба покрай охраната - те няма да забележат", добави той. С други думи, убиецът или убийците очевидно са се справили лесно с Пригожин.