Мустафа Емин, кадър на "Демократична България", в момента съветник в политическия кабинет на министъра на отбраната Тодор Тагарев, е предизвикал скандал в спешното отделение на "Пирогов" като настоявал детето му да бъде прегледано преди по-неотложни случаи. 

Първо на фейсбук страницата на болницата през деня беше пусната публикация, придружен от лаконична бележка: Неда Диманова със стегнат разказ на случката снощи. Диманова, която работи в спешното отделение на "Пирогов" разказва как е дошъл Мустафа Емин с детето си.

"Държа се арогантно и скандално, като първоначално искаше да извадят от детска шокова зала дете в шок, за да влезе неговото, което беше с една малка раничка", обяснява тя. По думите ѝ Мустафа Емин заплашвал с министъра на здравеопазването, вдигнал скандал.

"Попитах "господаря" от Рибново така ли си представя упражняването на властта, която му е дадена от нас, народа, и не се ли представя твърде неприемливо за поста, който твърдеше, че заема", добавя Диманова, медицинска сестра в Спешното.

Под публикацията има извинение от депутата Ивайло Мирчев от ДБ и обещание, че ще провери случая.

Доста по-късно следобед дойде официална позиция от "Пирогов" "по повод случай на агресия в спешното отделение".

"Болница "Пирогов" е обслужвала и продължава да обслужва всеки преминал прага ѝ пациент по установени, важащи за всички, медицински правила. Всяка форма на агресия е недопустима, пречи на нормалния ритъм на работа и е в ущърб както на пациентите, така и на  медицинските екипи.

Тъжно е, когато публични лица дават лош пример с агресивно отношение и неуважение към медицинското съсловие и структури", се казва в нея без никаква допълнителна конкретика.

Министерството на отбраната също реагира като обяви, че извършва проверка на случая "за установяване на истинността". "Веднага след това ще бъдат предприети необходимите действия", пишат оттам.

„ДА, България“ също излезе с официална позиция.

Да, България“ не толерира каквито и да било прояви на арогантно поведение и злоупотреба с властови позиции. Това е абсолютно несъвместимо с човешките норми и етичните правила на организацията.

С оглед необходимостта от пълно изясняване на фактите и обстоятелствата около този случай е сезирана Националната контролна комисия на партията. След изготвянето на доклада ѝ в кратки срокове, ръководните органи ще вземат решение за последващи действия в рамките на партията",
се казва в нея.

По-късно самият Емин обяви от профила си във Фейсбук, че е "дълбоко невярно" твърдението, че е искал детето му да заеме мястото на друго дете.

Той разказва, че синът му е разбил челото си в масата, първо съпругата му го откарва в Люлин, откъдето ги насочват към Пирогов. Там ходят през 4 кабинета в продължение на 3 часа и половина. Емин признава, че е бил "емоционален", но отрича да е изтъквал служебното си положение.

"Възможно е да съм бил емоционален, макар да съм спокоен човек. Ако съм оскърбил някого, извинявам се.

Благодаря на лекарите и екипа, който се погрижи да зашие разбитото чело на детето ми.

Дълбоко невярно е обаче, че съм искал детето ми да заеме мястото на друго дете. Това е нечовешко поведение, на което не съм способен. Не съм парадирал със служебното си положение, гледам на него като на възможност за служба, а не като на привилегия. Извинявам се, ако съм бил невнимателен в общуването си към някой от лекарите и сестрите в Пирогов. Вярвам, че истината излиза наяве рано или късно и съм готов да понеса цялата отговорност за всяко свое действие.

Това, което не мога да допусна е децата ми да растат с дори най-малкото съмнение, че баща им може да постъпил нечовешки, както се твърди. Затова ще споделя своята гледна точка. Ще го направя и в национален ефир, утре сутрин по Нова телевизия", пише той.

Кой е Мустафа Емин

Във визитката на Мустафа Емин на "Демократична България" той е представен така:

Демократ от Родопите, учредител и член на Националния съвет на „Да, България!“. Бори се за разширяване на демократичното пространство в смесените райони. Чрез създадената от него фондация „Креативна Общност“ се поставя в услуга на идеите за пряка демокрация и гражданско участие в управлението на локално, местно и национално ниво. Неговите интереси са свързани с регионално развитие и местно самоуправление.

Мустафа Емин е от Рибново, създал местната организация на "Да, България" в селото, в което доминира ДПС. Завършил е история в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Специализира нова българска история с педагогически профил. Учи във Военна академия „Г.С. Раковски“ специалност „Национална сигурност и отбрана“.