Президентът на Румъния Клаус Йоханис заяви днес, че срещата на върха на инициативата „Три морета“, насрочена за 6 септември в Букурещ, ще се обмисли разширяване на платформата с Гърция като пълноправна членка и предоставяне на статут на Украйна и Молдова като асоциирани членки, съобщи румънската информационна агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

„В политическия контекст, създаден от войната в Украйна, инициативата „Три морета“ придоби актуалност и вярвам, че трябва да се превърне в още по-важна платформа за укрепване на регионалната и европейската устойчивост“, заяви Йоханис. 

„На срещата на 6 септември Румъния има за цел да потвърди повторно ролята на инициативата за насърчаване на икономическия растеж и стратегическите взаимовръзки, включително чрез консолидиране и усъвършенстване на инструментите на инициативата и предефиниране на отношенията на инициативата с геополитически трансформирания регион“, добави президентът на Румъния.

Йоханис отбеляза, че Румъния ще продължи да задълбочава двустранните си отношения с нейните европейски партньори, особено със стратегически значимите партньори: Германия, Франция, Испания, Италия, Великобритания, Полша, Турция, Гърция, България, Португалия, Белгия, Унгария и Балтийските страни.

Той смята, че е важно да се задълбочат и тристранните формати като Румъния-Полша-Турция, Румъния-Молдова-Украйна, Румъния-Полша-Испания, които са изградени върху логиката на ефективно и целенасочено сътрудничество.

На срещата на  румънски дипломати, консулски служби и директори на румънски културни институти Йоханис заяви, че те трябва да продължат да се фокусират върху отношенията със стратегическите партньори в Южен Кавказ, Азербайджан и Грузия, както и с Армения, като се има предвид „значението на този регион от гледна точка на енергетиката и ролята му в конфигурацията на политиката, икономиката и сигурността в Черно море“.

Президентът допълни, че по отношение на региона на Западните Балкани е необходимо да се намерят жизненоспособни решения за ускоряване на европейската и евроатлантическата интеграция за заинтересованите държави.

Румъния ще продължи да участва активно в Близкия изток и южното съседство, каза Йоханис и посочи, че „развитието на нашето присъствие и взаимодействие в Латинска Америка, Африка и Азия не е просто необходимо преизчисляване на нашите приоритети, но и отражение от придобиването на активен профил в рамките на ЕС“.