Министрите на отбраната от ЕС се събраха на заседание в Толедо, в сградата на бивш испански оръжеен завод, а сега университет, за да обсъдят дългосрочната помощ за украинската армия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Обстановката е предразполагаща за разговорите на ръководителите на отбранителните ведомства на държавите членки, които ще разгледат по-специално предложението на дипломат номер едно на Евросъюза Жозеп Борел за заделяне на 20 млрд. евро за програми за въоръжаване и обучение на украинската армия за периода 2024-2027 г., от които ежегодно да се отпускат траншове от по 5 млрд. евро.

Целта на Борел е военната помощ на ЕС за Украйна да придобие по-структуриран вид и да бъде отделена от плащанията, които се правят по линия на така наречения Европейски механизъм за подкрепа на мира (ЕМПМ).

„Каквото и да става, помощта трябва да продължи и след войната. Тя трябва да продължи, за да се гарантира възстановяването и сигурността на Украйна“, каза ръководителят на европейската дипломация в началото на заседанието.

Досега Украйна е получила 5,6 млрд. евро военна помощ по линия на ЕМПМ, който е отделен от бюджета на ЕС и възстановява разходи на държавите членки и други нечленуващи в Евросъюза страни, направени, за да предоставят оръжие на Киев.

Договорите за ЕС не позволяват средства от европейския бюджет да се отделят за военни проекти.

Последните преврати в Африка, при които в редица страни от континента на власт дойдоха военни хунти, също се очаква да бъдат предмет на разговори на заседанието.

ЕС трябва да прецени как да отговори на преврата в Нигер, страна, определяна от Борел допреди около месец като „важен партньор“. Държавите от Евросъюза засега внимават с реакциите си, за да не влошават обстановката.

Борел отказа да коментира възможния отговор на съюза. Германия и Франция настояват ЕС да накаже пучистите и организациите, които подкрепят режима им, казаха пред ДПА няколко дипломати.

По въпроса за снощното вземане на властта от военните и в Габон Борел предупреди преди началото на срещата в Толедо, че случващото се в Африка е голям проблем за Европа и че ако се потвърдят съобщенията, че и в тази страна и извършен военен преврат, това ще направи региона още по-нестабилен, предаде Ройтерс.