На 14 октомври австралийците ще гласуват на референдум дали искат да променят Конституцията, за да създадат орган към парламента, който да защитава правата на аборигените и жителите на островите от Торесовия проток, предаде Ройтерс. Поддръжниците на инициативата посочват, че така двете малцинствени групи ще бъдат признати в основния закон на страната.

Премиерът Антъни Албанезе оповести датата в сряда, описвайки вота като шанс за обединяване на нацията, който се дава веднъж на поколение.

​"14 октомври е нашето време...това е нашият шанс", каза Албанезе пред ликуващата тълпа. "Това е момент, изискващ най-доброто от нашия австралийски характер. За аборигените и жителите на островите от Торесовия проток това беше маратон. За всички нас сега е спринт".

Австралийците ще се изправят пред шестседмична кампания, преди да гласуват на референдума, където ще бъдат попитани дали подкрепят промяната на Конституцията, за да бъде включена "Глас за аборигените и жителите на островите от Торесовия проток" - комисия, която ще съветва законодателния орган на Австралия по въпроси, засягащи въпросните малцинствени групи.

Австралия изостава в световен мащаб в отношенията с местното население в сравнение с много други развити нации, включително Канада, Нова Зеландия, страните от ЕС и САЩ. Местното население съставлява около 3,2% от близо 26-милионното население на държавата и е под средното национално ниво по повечето социално-икономически показатели.

Аборигените и жителите на островите от Торесовия проток не се споменават в Конституцията на Австралия, въпреки че обитават земята повече от 65 000 години.

Пат Андерсън, жена от аборигенски произход, която е сред лидерите на кампанията в подкрепа на промяната, твърди, че мнозинството от аборигенците подкрепят създаването на "Гласа" към парламента, защото знаят, че това ще подобри състоянието на малцинствената група.

"От днес до деня на референдума молим всички да помнят, че ние като първи народи знаем какво работи най-добре за нашите общности и вярваме, че "Гласът" ще бъде стъпката за подобряване на живота на нашите хора", каза тя в изявление.

Лидерът на опозиционната Либерална партия по въпросите на коренното население, Джасинта Нампиджинпа Прайс, обяви, че "Гласът" е "предложение на елита", което ще раздели страната.

"Това е старото правило на разделяй и владей, което не мога да отстоявам", отсече тя на пресконференция, излъчена по телевизията.

Разделящ дебат

Но общественият дебат по въпроса предизвика разногласия и подкрепата за предложението намаля през последните месеци, според проучвания на общественото мнение. 

Поддръжниците на референдума твърдят, че гласуването с "да" ще помогне да се поправят връзките с аборигенската общност и да се обедини нацията, а консултативният орган ще помогне да се даде приоритет на здравето, образованието, заетостта и жилищата на местното население. Някои противници обаче изтъкват, че този ход ще раздели австралийците по расови линии и ще предаде прекомерна власт на коренните жители. Други описват "Гласа" като символично и беззъбо тяло.

Опозиционната консервативна Либерална партияще води кампания за гласуване с "не" на референдума. Някои високопоставени лидери на групата обаче подкрепиха референдума. Бившият министър-председател Малкълм Търнбул, чието правителство попречи на установяването на "Гласа" през 2017 г., казва, че сега подкрепя плановете.

"Гласът" предоставя признание и уважение на местните австралийци по начина, по който те са се стремили", каза Търнбул в публикация в The Sydney Morning Herald в сряда. "На 14 октомври заедно можем да огънем дъгата на историята още малко към справедливостта, като гласуваме "ДА", каза той.

"Двойно мнозинство"

Изследване от началото на месеца разкри, че 47% от гражданите са против референдума, докато 43% са "за" (останалите 10% не са сигурни). 

Референдумите в Австралия трябва да надминат високата летва от "двойно мнозинство", за да бъдат успешни: да ги подкрепят повече от 50% от гласоподавателите в цялата страна и от мнозинството от гласоподавателите в поне четири от шестте щата. Според споменатото вече проучване само в щата Виктория поддръжниците за изменения на Конституцията са повече.

От 44 предложения за конституционни промени в рамките на 19 референдума - само 8 от тях са приети. Последната - през 1977 г.

На последния референдум през 1999 г. австралийците гласуваха против промяната на Конституцията за установяване на Австралия като република.

Кампаниите, подкрепящи промяната, усилено работят в цялата страна, срещат се с гласоподаватели и предлагат повече информация за предложението.

"Просто се опитвам да гласувам "за" за признаването на истинските собственици на Австралия", каза пред Ройтерс жителят на Сидни Оскар Родас, който участва в една от кампаниите. "Надявам се всички да направят същото, но изборите, референдумът ще бъдат наистина трудни".