Бившият областен управител на Благоевград, който заемаше и поста заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството във втория служебен кабинет на Гълъб Донев, Николай Шушков ще се кандидатира за кмет на Благоевград, съобщи БТА.

Кандидатурата му е издигната от инициативен комитет с председател Лазар Причкапов. 83-годишният Причкапов е с богата биография. Бил е кмет на Благоевград в периода 2002 - 2007 г., а още преди това първи секретар на ОК на Българската комунистическа партия, член на ЦК. Изключен е от БКП, защото се обявява против свалянето на Тодор Живков. 64-годишният Николай Шушков е бил зам.-кмет на Причкапов през 2005 г.

"Кариерата ми започна в Благоевград, като в периода преди 1989 г. съм бил председател на Съвета за духовно развитие", обяви Шушков на пресконференцията.

Той допълни, че дълги години е работил в системата на Агенция „Митници“, като е заемал различни длъжности – от митнически инспектор, началник митнически пункт „Станке Лисичково“, директор на митница „Югозападна“. Бил е началник на отдел в Митнически пункт – "Калотина", началник на Митнически пункт – "Кулата", а в периода 2008-2009 г. е бил директор на Регионална митница – София.

"С политическа дейност след 1990 година не се занимавам, не членувам в нито една политическа партия", обяви още Шушков.

В периода май 2021 г. до януари 2022 г. заема поста областен управител на Благоевград, след което отново бе назначен на тази позиция през август 2022 г. до декември същата година, когато бе назначен за заместник-министър на регионалното развитие. 

В инициативния комитет освен Причкапов влизат певицата Мая Нешкова, музикантът от ФСБ Косьо Цеков, футболистът Петър Михтарски, Милен Врабевски, бизнесмени, лекари и други благоевградчани, съобщава "24 часа".