Две 11-годишни момчета бяха ударени от мълния вчера следобед на стадион "Дунав" в Русе. Едно от децата почина, състоянието на другото остава тежко.

Момчетата са от детско-юношеската школа на местния футболен клуб (родени 2012 г.) и са били на тренировка на едно от помощните игрища на стадион "Дунав", когато там пада гръм.

Пострадалите деца са откарани с 2 линейки в двете университетски болници в града. В болница "Канев" момчето е докарано в клинична смърт. В продължение на един час му е правена реанимация, но лекарите не са успели да го спасят.

Другото дете е закарано в болница "Медика" също в клинична смърт. Дежурният реанимационен екип е успял да възстанови основните му жизнени показатели. То е интубирано, в медикаментозна кома и в тежко състояние. Провеждат се консултации, за да се установи дали има допълнителни увреждания, съобщиха от здравното заведение.

"Детето е в изключително тежко състояние. От всички изследвания, които бяха направени, се оказва, че става въпрос за една тежка увреда на цялото тяло в резултат на травмата. Говори се за засягане на сърцето, черния и белия дроб, с мозъчен отток. Към момента е стабилизирано", заяви д-р Бланш Ангелова от УМБАЛ "Медика" пред Нова тв в четвъртък сутрин.

„Ако се наложи, имам разрешение от собствениците на болницата да потърся детска реанимация „Пирогов”, посочи Ангелова. Тя подчерта, че не може да се ангажира с прогноза, но медиците правят всичко необходимо.

„Стадионът от 2018 г. е на концесия, пет години не се стопанисва от общината, а от концесионер”, каза кметът на Русе Пенчо Милков. Той подчерта, че започва проверка за спазване на правилата. 

Това е огромна трагедия и за "Дунав", и за града. Всички сме потресени от случилото се, коментира за БТА председателят на Управителния съвет на ФК "Дунав" (Русе) Диян Димов. 

"Поднасяме съболезнования на близките и родителите на починалото дете. Молим се другото момче да се възстанови", заяви Димов. 

Бившият футболист уточни, че клубът е само ползвател на съоръжението. Специално изкуствените терени били нови - на около 3 г. Концесионерът ги уверил, че има гръмоотводи и всичко необходимо. Димов е бил заедно с криминалистите до полунощ, като, по думите му, те недоумявали как се е стигнало до фаталния инцидент, имайки предвид и наличието на високи сгради наоколо. Тече разследване.

"Не съм бил на тренировката. Това, което ми беше обяснено, е, че преди инцидента е било облачно, но не е имало предпоставка за гръмотевична буря. Изведнъж е гръмнало. По време на тренировката е имало и родители, които са наблюдавали децата си как тренират", обясни Димов. 

По думите му треньорите са инструктирани при лошо време да прибират децата в съблекалните. 

„На базата тренираха 4 възрастови групи. Ако сме смятали, че има предпоставки за буря, нямаше да оставим децата на терена. Треньорите сме инструктирани, когато ни окачват опасни природни явления и отлагаме тренировки. Преди седмица започна да вали слабо дъжд и веднага прибрахме трениращите”, заяви треньорът на въпросната възрастова група в "Дунав" Динко Дерменджиев.

Той се разплака и присъствалите журналисти обърнаха камерите и микрофоните към Димов, докато успее да се съвземе.

„В шок сме. Нелеп инцидент с фатален край за едно от децата. Дай Боже другото да се оправи. Оказах първа помощ заедно с един колега, който водеше тренировка на съседен терен. Направихме всичко възможно да поддържаме децата живи докато дойде линейка. Родители, които гледаха отстрани, се притекоха също на помощ”, допълни през сълзи треньорът. 

Дерменджиев, също бивш футболист, увери, че станалото е било голям шок за всички. Според него не е имало никакви индикации или предпоставки за такава мълния. По същото време тренирали общо четири възрастови групи. Гърмът ударил край една от вратите, поставени на определено място за заниманието. Точно 20 деца са се готвили с неговата възраст вчера.

"Няма как, ако се задава нещо такова ние да ги оставим на терена, рече треньорът. - Ние имаме указания от ръководството, които спазваме, при такива природни явления дори отлагане тренировки. Имаше родители и тук, и на басейна. Не мога да повярвам и да си обясня как точно тук се случи."

Той опитал да прави изкуствено дишане, подчерта, че е минал обучения. Децата са били в безсъзнание. Съпругата на негов колега е медицинско лице, тя също се притекла на помощ. На място са пристигнали три линейки, след като е имало обаждане и от човек, който живее в къща наблизо.

Дерменджиев води тази възраст от три месеца, но вече чувства възпитаниците си като "свои деца". Той заяви, че подобно нещо не му се е случвало като футболист и треньор. Преди около десет дни, пак по време на тренировка на същия набор и на негови колеги, започнало да вали. Децата веднага били прибрани, рече Динко Дерменджиев.

Концесионерът: Има два гръмоотвода на стадиона

На стадион "Дунав" в Русе има два гръмоотвода, заяви пред NOVA концесионерът д-р Симеон Симеонов.

Той посочи, че на стадиона е правен ремонт преди по-малко от 3 години. По думите му били спазени всички изисквания за безопасност, като един от гръмоотводите е пуснат в експлоатация през 2020 г.  

"Сега във връзка с реновирането на хотелската част, на която и предстои издаването на Акт 16, също има изграден и поставен гръмоотвод. Т.е. до тези два терена има два гръмоотвода, които са съгласно наредбите, включително и осветлението на стадиона. Това е направено така, че всичко е зазимено и обезопасено", разказа д-р Симеон Симеонов.