Ново поскъпване на храните е факт в края на лятото, при това - доста необяснимо.

В сезона на най-масовото производство на българска земеделска продукция, изненадващо, най-сериозен е ръстът при плодовете и зеленчуците. До дни държавата трябва да обяви и резултатите от проверката, чиято цел е да изясни обоснована ли е разликата между цените на едро и тези на щанда при храните, напомня Нова тв.

Според медията ръстът на цените в последните дни на август идва след 13 седмици на поевтиняване.

Само за година потребителската кошница, в която влизат 27 продукта, е поскъпнала от 97 на 102 лв. Най-много в края на август расте цената на брашното, а също и на някои плодове и зеленчуци - при краставиците увеличението за седмица е с близо 18 %. От борсите до щанда определени продукти като прясното мляко поскъпват с над 50 %.

"На седмична база имаме малки вариации – главно при плодове и зеленчуци, което се дължи на неблагоприятния климат през май, април и юни, сега виждаме резултата. Определено има по-малко предлагане", казва пред медията Владимир Иванов от  Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Заради климата реколтата на родни плодове и зеленчуци е драстично по-малка, показват и сметките на производителите. Оттам отчитат сериозно поскъпване в сектора за последната година.

"От предходната година досега  имаме продукти, които са поскъпнали с 30-40 % за една година. В същото време наблюдаваме една тенденция на седмична база, при която има поскъпване на масови продукти – домати, краставици. Най-сериозен отпечатък дава климатът.

Може би последните 30 години не е имало толкова тежка година, в резултат на което загубихме някои от традиционните плодове на 100 %. В сезона, в който цените трябва да бъдат нормални, те са изключително високи", признава и Цветан Цветков от Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци".

Той изчислява, че българската продукция ще бъде "поне с 50% по-малко".

Ръст на цените по борсите има при сиренето, кашкавала, млякото, свинското и пилешкото месо (така и не стана ясно и на тях ли климатът е повлиял, бел. ред на Клуб Z).

Институт за икономически изследвания към БАН показал също необосновани поскъпвания от борсата до хипермаркетите - особено при зеленчуци, плодове и млечни продукти. Институтът пресмята около 80% вносни храни.

А една българска краставица, "ако от полето излиза на 2,20 лв, на пазара може да я видите и на 4 лв., и на 5 лв. за килограм", казва Цветков.

От 32 наблюдавани продукта за последната седмица, поскъпване на едро има при 21, три са без промяна, а при 8 има спад, показват данните на комисията по стоковите борси и тържищата.