Британският министър на отбраната Бен Уолъс, изигра ключова роля в подкрепата за Украйна след руската инвазия, който наскоро обяви, че иска да напусне поста си, официално подаде оставка, съобщиха днес от „Даунинг стрийт“, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

53-годишният Бен Уолъс беше обявил през лятото намерението си да се оттегли от политическия живот след девет години в правителството, четири от които в сферата на отбраната.

„Бях избран за член на парламента през 2005 г. и след толкова много години е време да инвестирам в аспектите на живота, които съм пренебрегвал, и да проуча нови възможности“, пише той в писмото си за оставка, публикувано от канцеларията на министър-председателя Риши Сунак, който трябва бързо да обяви името на неговия наследник.

За приемник на Уолъс беше назначен Грант Шапс, досегашен министър на енергийната сигурност, предаде Sky News. Това е петата министерска длъжност за Шапс, който преди това е бил министър на транспорта при Борис Джонсън, министър на вътрешните работи при Лиз Тръс и министър по въпросите на бизнеса, докато е поел енергетиката при сегашния британски премиер Риши Сунак.