Месеци, след като от САЩ дойдоха първите сигнали, че в България ще бъдат разположени танкове, а правителството отрече да знае за такива идеи, днес все пак стана ясно, че бронирани машини на наша територия в действителност ще има. Но не като част от плана на американците да укрепят военната си сила в региона, а за целите на съвместни учения.

Или поне това стана ясно от думите на военния министър Николай Ненчев, който бе гост в сутрешния блок на Нова тв. Ненчев бе поканен, за да коментира информациите от последните дни, които навяваха на подозрението, че България се готви за война в Русия. Те се появиха след последователните посещения на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и на американския държавен секретар Джон Кери, след обявяването, че у нас ще има щаб на Алианса и след като стана ясно, че военното министерство изпраща писма на резервистите.

Преди няколко дни ген.-лейтенант Фредерик (Бен) Ходжис, командващ американските сухопътни войски в Европа, заяви, че Командването скоро ще изпрати екип за проучване членките на НАТО България, Естония, Литва, Латвия, Полша и Румъния, за да търси бази за съхранение на танкове и друга военна техника като част от намеренията на САЩ за укрепване на американското военно присъствие в региона предвид ситуацията в Украйна. Ходжис допълни, че все още не е уточнено количеството техника, което ще бъде складирано.

По повод заявката на американския генерал за складиране и увеличаване на US военното присъствие у нас, българският военен министър коментира, че ставало въпрос само за съвместни натовски учения на наша територия. И тук с Ходжис се разминаха.

"Говорим за няколко танка, които ще бъдат използвани в рамките на обученията и после ще бъдат извозени от България", посочи Ненчев.

"Имаше истерия, когато ген. Бен Ходжис не ни спомена - да не би НАТО да ни е изоставил. После обратното. По дипломатически път поискахме да разберем дали сме споменати сред източноевропейските страни или не. Имаме над 76-77 общи учения и танковете ще бъдат използвани за тях", допълни военният министър.

В контекста на "българо-руската война" Ненчев видя "спекулации" и пропаганда.

"Оствам с впечатлението, че е организиран информационен център. Тази информация мина всички нормални граници - щяхме да правим ядрен център в Шабла, второ командване в Шабла, правим военна мобилизация. Целта е да се създаде паника, объркване, че ще нападаме Русия", посочи министърът.

На коментар на водещия, че радио "Гласът на Русия" дори е излязло със заглавие "Готви ли се за война България?" Ненчев посочи:

"Общо взето оттам идват всички тези работи, от Русия". 

На уточняващ въпрос това руска пропаганда ли е, пък отвърна:

"Имам такова усещане".

Военният министър каза, че в момента МО правело справка за наличността на резерва. Писмата се изпращали "периодично" във всички военни окръжия.

"За да проверим дали не са в майчинство, в България ли са, в добро здраве ли са. Касае се за около 3000 души. Те са резервисти, трябва да знаем дали можем да разчитаме на тях", посочи министърът.

Но пък не можа да отговори в каква периодичност се изпращат "повиквателните" и кога за последно е бил правен такъв преглед на състава на резерва.  

По повод информацията, че от 1 май само два изтребителя ще охраняват въздушното ни пространство поради негодност на останалите, Ненчев потвърди. И допълни, че още тази седмица "започват разговори за ремонти". Те ще са с руси фирми по силата на договор, който изтича през септември.

На въпрос редно ли е руски компании да ремонтират самолетите на една натовска държава, военният министър отвърна с:

"Българската техника не е съвместима с натовските стандарти. Надявам се, че през септември ще потърсим друга компания, която и на по-ниски цени ще извършва тези ремонти".

Той отново успокои, че няма да има "база" на НАТО на Шабла, а само ще бъде изграден координационен център от 50 военни в София, като половината ще са от България. 

На финала, от думите на Ненчев стана ясно и че в Горни Лом, където в завод избухнаха стари военни заряди 15 души загинаха, продължават да се съхраняват мини. Става въпрос за огромно количество от 190 000 единици, които трябва да бъдат утилизирани. Неотдавна Ненчев анонсира, че МО иска да закупи специална техника, с която да ги унищожи, а премиерът Бойко Борисов възложи да се търсят необходимите за това средства от собственика на завода "Миджур". Явно "преговорите" са ударили на камък, защото МВР продължава да охранява завода, а МО да не утилизира опасните мини.