Украйна няма шанс срещу Русия. Тръмп е единствената надежда на Запада.

Това обяви унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за американския телевизионен водещ Тъкър Карлсън, който от началото на войната е твърдо в лагера на Владимир Путин. Министър-председателят посочи, че победата на Киев срещу Москва е "невъзможна", защото украинците "ще свършат по-рано". 

"Това, което в края на краищата ще се брои, ще са ботушите на земята, а руснаците са много по-силни", изтъква Орбан.

Той добавя, привидно съжалявайки, че е била пропиляна историческата възможност Украйна да влезе в НАТО и настоява уверено, че Русия става "все по-силна и по-силна".

Приемането на Украйна в алианса "не е реалистично предложение в този момент, така че забравете за него", авторитетно отсича лидерът.

В следващия момент обаче унгарският премиер влиза в противоречие със себе си, подценявайки мощта на руската армия. Защото по думите му "само САЩ могат да сложат край на войната".

Но за тази цел страната трябва да бъде управлявана от държавен глава, отговорен за "най-добрата външната политика през последните няколко десетилетия" - Доналд Тръмп.

"Обадете се на Тръмп! Защото знаете, можете да го критикувате по много причини… но… най-добрата външна политика от последните няколко десетилетия принадлежи на него. Той не започна никаква нова война, той се отнесе добре със севернокорейците,и с Русия, и дори с китайците... и ако той беше президент в момента на руската инвазия, руснаците нямаше да могат да направят това", отбелязва премиерът и добавя: "Тръмп е човекът, който може да спаси западния свят".

За "Турски поток"

Орбан обявява, че ако някой атакува "Турски поток" и "направи с южния коридор това, което беше направено със северния, ще го смятаме за причина за война, за терористична атака и незабавно ще отвърнем. Затова не го правете!"

Предупреждението на Орбан не е насочено към Москва. Нещо повече - в следващия момент Карлсън, който спечели славата си на един от най-върлите почитатели на Доналд Тръмп (въпреки че в изтекли мейли нарича бившия президент "глупак"), обвинява Байдън за саботажа на "Северен поток" без да срещне каквато и да е съпротива от страна на унгарския премиер.

Орбан така и не уточнява какво точно би направил, ако действително някой атакува "Турски поток". По-нататък в разговора той се подиграва на германската реакция след нападението срещу "Северен поток", от което може да заключим, че страховитата му закана е целяла именно това - да обърне внимание върху беззъбието на Берлин.

"Белите мъже не се бият така"

Тъкър Карлсън бе най-гледаният телевизионен водещ по ултраконсервативната американска телевизия "Фокс нюз", с близо 3-милионна аудитория, преди да бъде внезапно уволнен в края на април 2023 г. Първоначално се спекулираше, че отстраняването му е вписано като част от извънсъдебно споразумение между медията и компанията производител на машини за гласуване "Доминиън", която заведе дело срещу "Фокс нюз" заради разпространяването на лъжите на Доналд Тръмп, че президентските избори през 2020 г. са били фалшифицирани. (В крайна сметка "Фокс Нюз" плати на "Доминиън" 787 милиона долара - бел. ред.).

Карлсън, който в лична комуникация с колеги признава, че Байдън е спечелил честно изборите, ежедневно подкрепяше погрешните твърдения на бившия президент.

В началото на май "Ню Йорк таймс" съобщи друга причина за уволнението на журналиста. Карлсън изпратил съобщение до продуцент на "Фокс нюз", в което се възмущавал от атака на бели тръмписти срещу един представител на крайнолявото движение "Антифа":

"Да се нахвърлиш на човек по този начин, очевидно е непочтено. Белите мъже не се бият така".

Коментарът на Карлсън стреснал продуцента, който запознал Лаклан Мърдок (син на Рупърт Мърдок и изпълнителен директор на "Фокс нюз") със съдържанието му. От страх, че покрай делото на "Доминиън" съобщението ще излезе на бял свят, Карлсън бил уволнен преди да предизвика нови главоболия на медията.

Понастоящем Карлсън се подвизава в платформата на негов голям почитател - Илон Мъск.