"Идеята да се пуснат живи пеперуди в парламента е прекрасна. Жалко само, че е организирана от тв предаване, което никак не ми харесва", заяви за Клуб Z Олга Ускова, която притежава единствената ферма за тропически пеперуди в България. Тя уточнява, че пеперудите, които полетяха в българския парламент в четвъртък, не са нейни, а са внесени от чужбина.

Става дума за редки и скъпи видове като Морфо, Идеа Леконе и Монарх и бюджетът на акцията не е по-малко от 5000 евро, обяснява Олга, която отглежда тропическите насекоми в зимната градина на софийския си дом от 2006 година. Според нея във връзката на пеперудите с парламента има нещо много символично:

"Има една сентенция - който пълзи, не може да полети, но пеперудите минават през метаморфоза и в крайна сметка успяват да полетят към светлината".

Олга се надява депутатите ни да успеят да проумеят посланието и да се променят. Да загърбят личните си интереси и дребнавите боричкания и да претърпят промяната, след която да са полезни на хората в България.

Във фермата за пеперуди на Ускова през последните години са отгледани хиляди екзотични пеперуди. Те се купуват най-често като подарък за любимия човек, за детско парти, годеж, сватба, за фирмени тържества и за рекламни фотосесии. Една голяма тропическа пеперуда при Олга струва 35 евро. При поръчка на три цената е по 30 евро, а за количество над 10 пада на 23 евро за всяка. Често при поръчка се комбинират няколко вида пеперуди от различни видове.

"Най-ефектен е полетът им когато са съчетани малки и големи насекоми с различна окраска и форма на крилата", обяснява Ускова.

В естествени условия, сред природата, пеперудите се хранят с цветен нектар или презрели плодове, но при отглеждане в домашни условия трябва да се подхранват с разтворени във вода захар или мед. Храненето е сложна работа, тъй като пеперудата не може да види храната си и трябва да я накарате да я пробва. Достатъчно е с карфица или клечка за зъби да “разсучете” хоботчето й и да потопите върха му в сладкия разтвор. Тя ще се успокои и ще започне да смуче сама.

"Ако отглеждате пеперуди вкъщи, трябва да ги храните веднъж на денонощие. Така ще удължите живота им", обяснява Ускова.

Традицията да се отглеждат пеперуди започва в кралските дворци от XI - XII век, а в България те са били хоби на Цар Фердинанд. Колекцията му може да се види в Природонаучния музей, разказва Олга Ускова. 

В началото бе хоби, а след това започнах да получавам доста поръчки и сега продавам пеперуди, за да покривам разходите по отглеждането им, които никак не са малки, обяснява сибирнячката, която е и председател на Руския бизнес клуб у нас. Олга е родена в секретния военен град Пощенска кутия 26 близо до границата с Монголия, където по времето на социализма се е преработвал български уран.