Украинският президент Володимир Зеленски съобщи днес, че страната му е произвела далекобойно оръжие, което успешно е поразило цел на 700 километра от мястото на изстрелване, съобщават украинските медии.

За каква цел става дума, Зеленски не уточни, обаче 700 километра е разстоянието от Украина до руския град Псков, където в нощта на 30 август станаха експлозии на летище. Главното разузнавателно управление на министерството на отбраната на Украйна каза, че са били унищожени четири руски самолета Ил-76.

На 28 август Зеленски каза, че Украйна увеличава максимално производството на собствени оръжия и планира да произвежда оръжия, снаряди, дронове, ракети и бронирани превозни средства.

На 20 юни "Укроборонпром" (държавният военнопромишбен комплекс - б.р.) обяви успешното използване на украински атакуващ дрон с обсег на действие 1000 км. На 1 август Newsweek съобщи, че за първи път Москва може да бъде атакувана от украински дронове камикадзе "Бобър".

Украйна многократно е уверявала, че ще използва оръжията, прехвърлени ѝ от Запада, само на своя територия, включително окупираната, и няма да удря Русия с тях.

Секретарят на украинския Съвет за сигурност и отбрана Олексий Данилов обаче посочи, че не съществуват забрани страната му да използва оръжия от собствено производство за нападения срещу Русия.

Днес Данилов публикува в "X" (Twitter) видеозапис от изпитания на нова украинска ракета, посочвайки, че те са били успешни и Русия да чака удари по Савастопол (Крим), Камчатка (Далечния изток), Кронщад (Санкт Петербург).

Информацията не може да бъде потвърдена от независим източник.