За първи път след 2019 г. Григор Димитров се класира за третия кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис. В един от най-интересните мачове от втория той се наложи над 3-кратния шампион от Големия шлем и бивш №1 в света Анди Мъри с 6:3, 6:4, 6:1 за 2 часа и 45 минути.

През въпросната 2019-а Григор игра на полуфинал в Ню Йорк, но до тази фаза сега му предстои дълъг път, а следващият съперник е доста неудобен за него - Александър Зверев. Германецът преодоля сънародника си Даниел Алтмайер със 7:6(1), 3:6, 6:4, 6:3.

Гришо има една победа от шест мача срещу Зверев.

Днес първата ни ракета избегна драмата от предишния двубой, в който игра 5 сета, губеше с 0:2, а за обрата бяха необходими близо 5 часа. Той записа престижен успех срещу голямо име (4-ти от 12 срещи между двамата) - макар и в заника на кариерата му. Но ако в следващия мач не подобри сервиса си, отново ще страда срещу Зверев, така, както в Синсинати по-рано този месец.

Процентът на вкаран първи сервис на Димитров никак не бе висок, като той реално отсъстваше в първата част. Голям бе и броят на двойните грешки - шест.

Гришо откри сметката си свой сервис, след което проби на нула. Следващият гейм продължи 15-ина минути, минавайки през много перипетии, а шотландецът в крайна сметка върна брейка. Малко след това той изравни. 

Последва размяна, а при 3:4 Анди отново допусна доста грешки на своя начален удар и българинът се възползва, като отново излезе с два гейма напред. Този път той не изпусна шампиона от 2012 г., когато сервираше за сета - 6:3. Ще се запомнят дългите геймове, белязани от многоминутни разигравания.

Във втория сет Гришо отново проби рано за 2:0. Той имаше инициативата, разиграваше съперника си, използваше слайс бекхенд. При 4:3 направи две двойни грешки и едва не даде шанс на Анди, но все пак оцеля и не след дълго прибави още един сет на своята сметка.

Третият сет започна различно. Бившият №3 в света пак тръгна с брейк, като все по-умореният му противник едва си поемаше дъх на моменти. Не чак толкова обаче, за да не се възползва от слаб сервис гейм на Димитров - 1:1.

Това обаче бе всичко, на което Мъри бе способен. Нашият представител го проби още веднъж, затвърди. Повтори и потрети това, като с някои отлични минаващи удари накара публиката да му ръкопляска. 6:1 и 3:0. 

Двубоят със Зверев е в събота.