Нов "суперкомпютърен комплекс" бил разгърнат в Новосибирск, на основата на руски технологии, похвали се страницата на руското посолство у нас в страницата си във Facebook. 

Технологичният клъстер бил разработен на територията на Новосибирския държавен университет, и ще може да се ползва за проекти, свързани с изкуствен интелект и машинно обучение, пишат още хората на Митрофанова.

Черешката на тортата обаче е в описанието на мощността на "суперкомпютъра" - той имал седем сървъра с общ капацитет от 392 ядра, минимална скорост на трансфер на данни 75 гигабита в секунда и пикова производителност от 47 терафлопа.

За хората, които не разбират от компютри, това може да звучи впечатляващо. Но всъщност е смешно - една-единствена от най-новите видеокарти на Nvidia - RDX4090, която е (скъпичка за потребители - 1600 долара), има... 16 384 ядра. И производителност от 89 терафлопа. А всъщност за определени задачи - близо два пъти повече.

Разбира се, можем да сравним новосибирския суперкомпютър и със скъпа потребителски процесор - например най-мощният в момента AMD Ryzen Threadripper PRO 5995WX, който струва 7600 долара. Той има 64 ядра, което на 7 сървъра би означавало 448 ядра. 

Това означава, че по-мощна версия на новия руски суперкомпютър може да бъде направена в най-добрия случай за 3000 лева у дома, в най-лошия - за 100 хил. лева в офис.

За капак руското посолство е илюстрирало новия суперкомпютър с откраднато изображение - всъщност кадър от един от центровете за данни на американската компания Facebook.