Разглеждането на наказателното дело с подсъдими Лютви Местан и Юсеин Ахмед, обвинени в причиняване на смърт по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие, ще започне отначало от фазата на съдебното производство. Това се съобщава на интернет страницата на Окръжен съд - Кърджали. 

Основанието за това е пенсиониране на досегашния съдия - докладчик по ангажирания задължителен състав по делото.

Както и Клуб Z писа, на 14 април 2019 г. бившият председател на ДПС и на ДОСТ въобще не спира на "стоп" на Т-образно кръстовище до момчилградското с. Загорско и вследствие на сблъсък с автомобила, движещ се по пътя с предимство, умира бебе.

Той обаче е съподсъдим с бащата на детето - водач на другата кола, който пък доказано е карал с превишена скорост.

Делото вече е преразпределено на нов съдия – докладчик и поради това насроченото за 8 септември от 10:00 ч. открито съдебно заседание е отложено за неопределена дата.

При такъв случай делото започва от нулата - от ново разпоредително заседание с призоваване на страните и уведомяване на пострадалите. Ще бъдат повторени всички разпити, свидетелски показания и експертизи в рамките на съдебното следствие.

Последното заседание, което се води повече от 2 години, бе на 11 юли. Тогава заради своето здравословно състояние Местан не се яви. От близо година той се защитава сам, пише БТА.