След катастрофата със загинало дете в центъра на София миналата вечер, прокуратурата ще повдигне обвинения на шофьора за престъпление с евентуален умисъл.

Това заяви заместник-градският прокурор Иво Илиев.

"Снощи колегите от СДВР получават сигнал малко след 21:00 часа за ПТП в центъра на столицата с починало лице. Веднага отиват екипи, които обработват местопроизшествието и с първото действие по разследването, което е оглед на местопроизшествието, се започват досъдебно производство, което ще бъде водено от СДВР и наблюдавано от Софийската градска прокуратура.

Извършват се неотложните действия, събират се материали, които днес бяха докладвани на дежурен прокурор от Софийската градска прокуратура, който след запознаване с тях прецени, че са налице достатъчно доказателства за привличане на водача на лекия автомобил в качеството на обвиняем – за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата.

Квалификацията на деянието от субективна страна е, че това е станало при евентуален умисъл", обясни той.

Такова бе и обвинението за катастрофата, при която загина Милен Цветков, както и за катастрофата на Околовръстното шосе, при която загина френски гражданин, добави Илиев.

Първоначалните данни сочели, че колата се е движела с много висока скорост.

"Всичко би било предположения, без експертиза, но може би е в рамките на 80 км в час, няма никакъв спирачен път, на оживено кръстовище. Пътната обстановка не предполага движение с висока скорост. Не на последно място  след употреба на алкохол, като експертизата сочи 2 промила алкохол. Тоест той е разчитал на шанса и случайността за предотвратяване на ПТП. Ето защо прокурорът е преценил, че деянието му е извършено при евентуален умисъл".

Той посочи, че за това престъпление законът предвижда от 10 до 20 години затвор

Директорът на СДВР Любомир Николов също даде повече подробности по разследването. По думите му катастрофата е станала в 21:17 часа на пъшеходна пътека на ул. „Гурко” и „Шишман”. Шофьорът е 37-годишен.

Водачът е бил в колата с жена и нейното дете. Мъжът не е правил опит да избяга.

Водачът има образувано досъдебно производство за управление на автомобил след употреба на алкохол през 2005 г. Има и едно провинение за превишена скорост от 2020 г. Тогава му е наложена глоба от 100 лева. 

Тестът за дрога е отрицателен. Автомобилът е на друго лице.

Жената с него също е дала обяснения. Тя е очертала маршрута на движение. Не се е опитала да го спре да се качи зад волана, защото не е имал неадекватно поведение или поведение на лице, употребило алкохол. От качването на шофьора в автомобила до мястото на катастрофата са около 400-500 метра.

"Последно е забелязан да се качва в автомобила на "Славянска беседа", обясни директорът на СДВР.

Мъжът е задържан за 72 часа, предстои внасяне на искане в съда за постоянна мярка задържане под стража.