Оранжев код за опасно време - силни валежи и гръмотевични бури е обявен за Плевен, Ловеч, Велико Търново и Габрово. В останалите райони действа предупредитеен жълт код. Изключение правят областите от Източна България -Добрич, Варна и Бургас.

Такова време ни очаква днес, предава Българското национално радио. Температурите чувствително ще се понижат.

Днес от запад на изток през страната ще преминава добре изразен студен атмосферен фронт. Облачността ще е по-често значителна, купеста и купесто-дъждовна. В много райони ще има краткотрайни валежи, гръмотевици и временно усилване на вятъра; на места явленията ще са интензивни, има условия за градушки. Преди обяд вятърът ще е от северозапад, след пладне ще се ориентира от север-североизток, ще е до умерен, но вечерта в източните и планинските райони ще се усили. Дневните температури ще се понижат, повече в Западна България - максималните там ще са 20°-22°, по високите полета под 20°; в югоизточните райони все още ще достигат 27°-28°, в София - около 19°.

В планините ще е предимно облачно. На много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. По най-високите върхове на Рила и Пирин дъждът ще се примесва със сняг. След обяд вятърът ще се ориентира от североизток, ще е умерен, временно силен. Температурите ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще бъде около 15°, на 2000 метра - около 9°.

Над Черноморието облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има краткотрайни, в изолирани райони - временно интензивни валежи и гръмотевици. Има условия за градушки. Ще духа до умерен, по-късно след обяд и вечерта - силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 25°-26°, близки до температурата на морската вода. Вълнението на морето ще се усилва и вечерта ще бъде 3-4 бала.