Около 5000 души се събраха в неделя в Солун на протест срещу новите лични карти, които ще бъдат въведени в Гърция по-късно този месец, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на гръцката полиция.

Демонстрантите се събраха пред прочутата Бяла кула на брега, след което преминаха през центъра и се разпръснаха без инциденти.

Машинночетимите карти ще заменят стария образец и ще съдържат същата информация - име, бащино име, адрес и ръст. Единствената допълнителна информация, кръвната група, е по желание.

Новите лични карти обаче дадоха повод за различни конспиративни теории, като някои твърдят, че те съдържат чип, който ще позволи на властите да локализират собственика им и дори да контролират ума му. 

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза на последното заседание на правителството, че новите лични карти не съдържат "никакви чипове, камери или подслушващи устройства".

Обстоятелството, че мнозина от протестиращите са дълбоко религиозни, създава проблеми за Гръцката православна църква, а някои от архиереите насърчиха протестите. Атинският архиепископ Йероним заяви, че Светият синод ще излезе с позиция за новите карти до няколко дни и призова към "разсъдливост и разум".

БТА