Няма да има зърнена сделка, докато Западът не изпълни условията ни.

Това обяви руският президент Владимир Пуказа на пресконференция заедно с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Сочи. Именно турският лидер помогна за сключването на споразумението, определяно като жизненоважно за глобалните доставки на храни, особено в Африка, Близкия изток и Азия.

Ердоган заяви, че скоро "ще бъде намерено решение", което да задоволи страните по споразумението и зърненият коридор ще бъде отново отворенПутин увери, че Русия е склонна да го направи, но само ако Западът спре да ограничава износа на руски селскостопански стоки.

"Ние ще бъдем готови да разгледаме възможността за възобновяване на зърнената сделка и аз отново казах на президента (Ердоган) днес – ще направим това веднага щом всички споразумения за премахване на ограниченията върху износа на руски селскостопански продукти бъдат напълно изпълнени", подчерта руският държавен глава.

Украйна и Русия са основни доставчици на пшеница, ечемик, слънчогледово масло и други стоки, на които разчитат развиващите се страни. Но Москва отказа да удължи сделката през юли, оплаквайки се, че споразумението, обещаващо премахване на пречките пред руския износ на храни и торове, не се спазвало. 

Износът на зърно и торове от Русия обаче не е обект на западните санкции. Кремъл, всъщност, се противопоставя на ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките, които са пречка за търговията на Русия въобще. Тоест - Москва настоява цялостно да бъдат премахнати наложените санкции след кървавата инвазия от февруари 2022 г., което предполагаемо няма да се случи скоро.

Ердоган: Готови сме да влезем в ролята на посредник, за да уредим конфликта

Турция е готова да поеме ролята на посредник в уреждането на войната в Украйна, заяви Ердоган.

"Решени сме да продължим да полагаме усилия за установяване на траен мир, стабилност и просперитет в нашия регион. Преди това действахме като страна домакин на преките преговори между страните в конфликта. Както и преди, ние сме готови да дадем всичко от себе си в това начинание и да влезем в ролята на посредник", каза той.

Ердоган: Ще доставяме руско зърно за бедните страни

Турция е съгласна да доставя руско зърно под формата на брашно за бедните страни, посочи още Ердоган, цитиран от ТАСС. 

"Обсъдихме с г-н Путин инициативата за изпращане на зърно в бедните страни. Съгласни сме да се извърши такава работа. Договорихме се, че ще можем да изпращаме руско зърно, преработено в брашно, за бедните страни", посочи Ердоган.

Ердоган добави, че Анкара е "готова да направи всичко, което се изисква от нея".

"Ние ще преработим зърното, което ще дойде от ваша страна, и ще го изпратим на бедните страни в Африка. Също така се надявам, че г-н Путин ще реагира незабавно на молбите от тези страни. Става дума за шест държави", обясни турският президент. Той подчерта, че "иска да осъществи тази инициатива заедно" с Русия с финансовата подкрепа на Катар.

Ердоган подчерта, че благоприятното развитие на руско-турските отношения способства за решаването на глобални и регионални проблеми. Той добави, че тема на разговорите е била изграждането на втора руска АЕЦ в Турция.

Путин: Не сме против посредническите услуги за прекратяване на войната

Москва никога не е отказвала предложения за посредничество за разрешаване на украинския конфликт, обяви руският президент.

"Що се отнася до посредническите услуги, ние никога не сме ги отказвали. Ние също така сме запознати с посредническите предложения и инициативи на Китай и африканските държави, благодарни сме на усилия на турския президент в тази посока", каза руският лидер.

По думите му Украйна е тази, която се противопоставя на мирните инициативи.

В противовес на събитията от последните седмици на фронта, Путин обяви, че украинската контраофанзива е завършила с провал.

"Що се отнася до спирането на контранастъплението, тук не става въпрос за подхлъзване, а за провал. Във всеки случай днес така изглеждат нещата. Да видим какво ще стане по-нататък. Надявам се, че ще продължи по същия начин".

Песков: Путин и Ердоган си свериха часовниците

Преговорите между президента на Русия Владимир Путин и турския държавен глава Реджеп Ердоган в широк формат - с участието на делегациите, бяха много конструктивни.

Това заяви малко по-рано прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков пред журналиста от Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания Павел Зарубин, предаде ТАСС.

"Много конструктивно, в различните направления. Подробни доклади на министрите, ръководителите на работни групи. Пълен обмен на информация. Голяма синхронизация, бих казал, сверяване на часовниците. Минахме през всички области. Изчерпателен анализ на двустранните отношения", изтъкна накратко говорителят на Кремъл за резултатите от първата част на преговорите. 

Руската агенция РИА "Новости" съобщи, че не се очаква при приключването на разговорите да бъдат подписани някакви документи.