Международната федерация по плуване (World Aquatics) реши да върне руските и беларуски спортисти в своя календар, съобщи централата с официално съобщение. Те отново могат да участват в състезания, но само с неутрален статут, така както го правят тенисистите, например.

Според проучване, проведено от World Aquatics, 67 процента от анкетираните подкрепят връщането на спортистите от Русия и Беларус в международни надпревари, стига да са изпълнени определени критерии, включително да не подкрепят военната агресия в Украйна.

Те ще стартират без знамена, химни и имената на страните си. Има обаче още условия.

"Индивидуалните неутрални спортисти ще имат право да се състезават само в турнири, където времето или резултатът се определят от представянето на един спортист. Максимум един спортист от Русия и един от Беларус на дисциплина ще бъдат допуснати до състезанията по водни спортове", се казва в изявлението на Международната федерация.

Президентът на организацията Хюсейн ал Мусалам направи изявлание от свое име:

"Организацията признава отдадеността, таланта на спортистите, независимо от тяхната националност. Въпреки предизвикателствата, пред които сме изправени на международната сцена, ние приемаме нашата отговорност да създадем конкурентна, справедлива и приобщаваща среда за всеки участник. Бих искал да благодаря на всички, участвали в разработването на този строг и справедлив подход, за който се договорихме."

Така федерацията по плувни спортове става поредната, която, макар и под условия, връща състезателите на Русия и Беларус на картата. Наскоро това направи Международната федерация по гимнастика - от 1 януари 2024 г., а още по-рано те получиха зелена светлина в аматьорския бокс и други бойни спортове.

Смята се, че по този начин се подготвя почвата за допускането им на Олимпийските игри в Париж - отново като неутрални. През есента Международният олимпийски комитет трябва да се произнесе окончателно, след като вече допусна такава възможност. Тя се приема нееднозначно в спортните среди, големи нации настояват руснаци и беларуси да имат пълна забрана докато трае войната.