Двама души са задържани в северен Китай след като предполагаемо са повредили участък от Великата китайска стена с багер, съобщи БиБиСи, позовавайки се на местните медии.

38-годишен мъж и 55-годишна жена от провинция Шанси са пробили през едно от чудесата на света, за да създадат съкратен маршрут за строителна дейност в близост, според официалното изявление на полицията.

Изкопът им предизвиква "непоправими" щети на цялостта и безопасността на този участък на стената, твърдят местните власти.

Великата китайска стена е всъщност система от отбранителни съоръжения, които са служили като ключова северна защита за поредица китайски империи. Общата й дължина е над 20 000 километра, а през 1987 г. бе обявена за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Най-ранните ѝ секции са над две хиляди години и са били по-късно разширявани през древните китайски династии.

Щетите са причинени на участък от стената, датиращ от времето на династия Мин (1368-1644), известен като 32-рата Велика стена. Този участък съдържа също добре запазена стражарска кула и е вписан като провинциален културен паметник.

През последните години китайските власти са засилили защитата на Великата китайска стена и се борят с все по-чести актове на вандализъм. През 2021 г., трима посетители бяха задържани и глобени от полицията за изрисуване на известния участък Бадалинг с остър предмет. По-късно през същата година китайските власти забраниха на двама чуждестранни туристи да посещават стената, след като са проникнали в неразработен участък от нея в секцията Мутяню.