Заради интензивни валежи, предизвикали наводнения, Община Царево обяви бедствено положение. Двама души са загинали. В ход са спасителни операции след подадени множество сигнали, а населението се призовава чрез сирени да се евакуира по високите места. Информацията за загиналите обяви кметът Георги Лапчев в ефира на бТВ, но отказа повече подробности.

Към момента на територията на общината работят няколко екипа на пожарните служби в Бургас, Царево и Приморско, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Бургас, предава БТА.

Град Ахтопол, с. Варвара, с. Синеморец, с. Резово са отрязани - мостовете към тях са частично или напълно разрушени. Има и трима души, които са в неизвестност, с данни, че са пострадали.

Община Царево събира и доброволци на тел.0590 5 50 18, съобщиха на Фейсбук страницата.

Чрез включване на предупредителните сирени към населението се отправя призив за евакуация на по-високи места, които не могат да бъдат засегнати от прииждащи води. Говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева посочи, че към спешния телефон 112 са подадени множество сигнали от района на Царево за бедстващи хора и наводнени хотелски комплекси. 

В къмпинг "Нестинарка" много от приземните етажи на сградите са наводнени. Съобщава се и за група от около 50 деца между 2-и и 7 клас, блокирани в хотел в "Нестинарка", в който няма ток, но са настанени на високи етажи и няма непосредствена опасност. В опасност обаче са хората в къмпинга.

Два метра е достигнало нивото на водата на къмпинг "Арапя". По информацията на МВР, в морето са били отнесени няколко леки автомобила. Десетки други са под вода.

Към момента се извършват дейности по спасяване на бедстващи хора. 

Заради преливане на река Велека пътната отсечка между Варвара и Синеморец е затворена

"В Царево никога не е имало такива валежи. В общината вече има щети. Едно село е напълно наводнено. Река Велека се разлива в село Кости и там се наложи частична евакуация", обяви и кметът на общината Георги Лапчев, цитиран от Нова тв. - "Дъждът изобщо не спира. Следим климатичните характеристики – мисля, че най-силният дъжд тепърва предстои", допълни градоначалникът и призова да се действа спокойно.

По думите му са компрометирани няколко моста, през които преминаването е опасно.

"В момента не е необходимо да се прави никаква евакуация от хотелите. Нека хората се успокоят!", апелира Лапчев.

Освен в "Арапя", по думите на кмета, проблем имало и на местата, където има каравани.

"Качилите се върху покривите, нека си останат там. Извикали сме амфибия, която ще ги евакуира, ако се наложи", заяви Лапчев.

"В рамките на няколко часа са паднали обилни валежи, най-вече в района на Царево. Имаме съобщения за прелели реки. Хора са затруднени в придвижването си, предвид високите води. Заседава щаб, който да прецени за необходимите мерки. Насочени са допълнителни сили и средства на полицията, Жандармерията, "Гранична полиция", както и на пожарната”, цитира Нова тв директорът на ГДПБЗН Александър Джартов.

Създаден е и кризисен щаб, в който по-късно днес ще участва и премиерът Николай Денков.

За мащабите на бедствието свидетелстват и десетките видеа и снимки, които гражданите качват в специализираната фейсбук страница Meteo Bulgaria.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за силен вятър и за гръмотевични бури в 15 области от страната, както и оранжев код - втора степен, за продължаващи валежи и гръмотевични бури за област Бургас. 

 

Освен бедствието в Царево, снимка е запечатала и смерч в Тюленово: