ЛЮБЕН ОБРЕТЕНОВ

БСП поиска оставката на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева заради нейни изказвания, свързани с последните наводнения.

Това заявиха представители на ръководството на партията след заседанието на Изпълнителното бюро днес. Според червената депутатка Корнелия Нинова думите на Василева, че трябва да свикваме с наводненията, защото климатът се променя, са скандални.

"Василева обвини хората в Мизия защо една седмица ловяха шарани по улиците. Дали това се дължи на топенето на ледовете на Северния полюс или на озоновата дупка", ехидно заяви Нинова.

Според нея обаче основната отговорност се носи от премиера Бойко Борисов. Нинова припомни, че преди няколко месеца от БСП са изработили становище след консултации с експерти, от което станало ясно, че причините за наводненията са изсичането на горите и затлачените корита на реките. Социалистите дори внесли законодателни промени в тази насока, но те били отхвърлени само защото са от опозицията. 

Нинова каза още, че голям проблем е огромният брой незаконни язовири или такива с неясна собственост. Тя припомни и стенограма от заседание на правителството, на което премиерът Борисов казва, че този въпрос трябва да се реши до края на 2014 г. 

"Вече сме февруари 2015-а, а въпросът не е решен", отбеляза социалистката.