Русия призна, че силите ѝ са напуснали стратегическото украинско село Роботино, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Това става повече от седмица, след като Киев обяви, че си е върнал селището.

Евгений Балицки, ръководител на проруската администрация в Запорожка област, каза в телевизионно интервю, че руската армия се е изтеглила по „тактически“ съображения.

"Руската армия напусна - тактически напусна - това селище, защото да се остава на гола земя, при положение че няма начин да се окопаеш напълно, е лишено от всякакъв смисъл. Затова руската армия се изтегли към хълмовете", посочи той, цитиран от новинарския портал РБК.

Русия досега не признаваше загубата на Роботино, чието превземане беше обявено от Украйна на 28 август. Във всекидневната си сводка за бойните действия от вчера руското министерство на отбраната дори заяви, че силите му са отблъснали две украински нападения в района.

Повече от 18 месеца след руското нахлуване Украйна казва, че напредва и че е постигнала пробив в първата отбранителна линия на Русия на няколко места по фронтовата линия, въпреки многократните изявления на Mосква, че започналото преди три месеца украинско контранастъпление е провал, отбелязва Ройтерс.

Село Роботино се определяше като на най-голямата пречка при придвижването на украинските сили към Токмак, който пък е най-големият град по пътя към Мелитопол. Неговото освобождение би прекъснало сухоземния мост между Русия и Крим и би разделило окупационните войски на Москва на две.

През нощта Русия удари Киев и Исмаил

Руски безпилотен самолет е нанесъл удар по украински пристанищни съоръжения в района на Измаил на река Дунав, при което е загинал един човек, съобщава местният губернатор.

Пристанищната и селскостопанската инфраструктура са били повредени при нощната атака, казва Олех Кипер, губернатор на Одески регион.

Русия подложи и Киев на ракетно нападение в ранните часове на днешния ден, но украинската противовъздушна отбрана свали всички изстреляни ракети, преди да достигнат целта си, пише в „Телеграм“ военната администрация на столицата.

По думите на очевидци пред Ройтерс, в Киев към 05:50 ч. проехтели няколко взрива, звучащи подобно на стрелба от системите за ПВО, засега няма данни за жертви и разрушения. В същия момент в цяла Украйна е била обявена въздушна тревога, отменена около час по-късно.