Руснаците сме като евреите през Втората световна война.

Това обяви в монолог най-популярният руски водещ Владимир Соловьов в предаването си по "Россия 1".

За да стигне до този проникновен извод, журналистът се върна назад в историята - до теолога Мартин Лутер, основоположника на Реформацията.

"Как го възвеличавате! Да не би сте се отказали от него? Не - "За евреите и техните лъжи", Мартин Лутер. За какво са рецептите на Мартин Лутер? На принципно ниво те са това, което нацистите изпълняваха в ежедневната си практика", изтъкна водещият и започна да цитира Лутер: "Съвети за християните за това как да се отнасят към евреите, как да отвръщат на интригите им и как да изобличават лъжите им: изгорете (каквото не гори, засипете със земя) всичките им синагоги и училища, унищожете домовете им, (...) накарайте младите и старите, мъже и жени, на изключително тежък физически труд".

Соловьов се възмущава, че извършването на тези престъпления според Лутер е "изпълнение на Божията воля". 

"Как това се отличава от практиките на Райха?", пита той със заряд в гласа и след няколко секунди драматична пауза небрежно нахлува в съвремието ни. "Как това се отличава от настоящото отношение на просветена Европа спрямо руснаците? Искате да ви смятаме за морални, твари, възпитаници на Лутер?", крещи вече с цяло гърло Соловьов, преди тихо да си отговори: "Не, не се надявайте. Не се надявайте. И не се опитвайте да ни обяснявате, че Хитлер е случайност в историята на германския народ. Това е закономерност! Това е развитието на вашето мислене! Затова 27 милиона съветски жители бяха убити, от които 13 милиона бяха мирни граждани".