4-дневна работна седмица при пълна заплата – това е целта, която си постави германският профсъюз IG Metall в предстоящите преговори с работодателите в стоманодобивната промишленост. Битката ще е и за 8,5% увеличение на заплатите.

IG Metall иска да намали седмичното работно време от 35 на 32 часа с пълно компенсиране на заплатите. Това беше договорено от комисията за колективно договаряне в Дуисбург. Освен това служителите трябва да получат увеличение на заплатите с 8,5 %.

Областният лидер на IG Metall в Северен Рейн-Вестфалия и преговарящ с работодателите Кнут Гислер вижда в намаляването на работното време възможност за други сектори:

"Това намаляване на работното време ще бъде въведение към 4-дневната работна седмица, което ще стане възможно в много сектори. Освен това намаляването на седмичното работно време би било печеливша ситуация както за работниците, така и за работодателите", продължава Гислер.

Това е така, защото подобно намаляване има ефект на намаляване на стреса, което вероятно ще доведе до по-малко случаи на заболявания и по-висока производителност сред служителите, смятат профсъюзите.

Преговорите започват в средата на ноември.

Работодателите обаче веднага отхвърлиха предложението. Асоциацията на работодателите също така критикува, че намаляването на работното време до исканата степен при пълно компенсиране на заплатите би означавало увеличение на почасовото заплащане с 8,6 %. Ако към това се прибавят и исканите от IG Metall 8,5%, общата сума ще бъде 17,1 %. Това обаче би превишило капацитета на германската стоманодобивна промишленост и би представлявало екзистенциална заплаха за сектора.