Около 20-30 млн. лв. ще бъдат насочени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за подпомагане и възстановяване на щетите, нанесени по българското Черноморието след наводненията. Това стана ясно след среща в Народното събрание, инициирана от председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Десислава Атанасова, председателя на Комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев и народните представители Бойко Борисов и Делян Пеевски, на която бяха обсъдени възможностите за финансова помощ на пострадалите райони.

На срещата присъстваха министърът на финансите Асен Василев, зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев. Продължава оценката на щетите като към момента огледите показват, че се налага ремонт и поправка на около 12 моста и други пътни съоръжение, които са разрушени от наводненията. Министърът на финансите увери, че във фонда за бедствия и аварии има достатъчно средства.

По предварителни оценки има 12 моста, които трябва да бъдат поправени, освен другите щети, след бедствието по Южното Черноморие, за около 20 до 30 милиона лева. Към момента във фонда за бедствия и аварии свободният ресурс е над 60 млн. лв., заяви пред журналисти в Народното събрание финансовият министър Асен Василев.

Изслушан е бил и доклад на кмета на Царево – една от най-тежко засегнатите общини.

Василев припомни, че в бюджета, приет в края на юли, са увеличени средствата за  фонда за бедствия и аварии, така че пари в него има. 

Когато са ясни щетите, комисията по бедствия и аварии се събира в МВР, приема оценките и средствата се отпускат в авариен режим на момента, обясни процедурата финансовият министър. Също така, добави той, има оценки, които комисията в момента разглежда, свързани с наводненията в Северна България, те също могат да бъдат придвижени, средства има.

Василев отбеляза, че още миналата година на областните управители е било възложено да направят оценка къде има непочистени речни корита, проблемни участъци, така че да не се стига до такива бедствия, когато е възможно. По думите му предварителната информация, която те са подали, е за над 250 участъка в лошо състояние и имат нужда от допълнително почистване. В момента в Министерския съвет протича организация всичко това да мине съответно през заснемане, проектиране, а след това и почистване на самите корита. За тази цел в следващия бюджет ще бъде предвиден специален фонд, който да е многогодишен, да работи ритмично, за да има превенция на бедствията, обясни министърът на финансите.

Заместник вътрешният министър Темелакиев увери, че в момента тече много добре организиран процес по установяване на точните размери на щетите, причинени от природното бедствие. Комисията, ръководена от министъра на вътрешните работи, работи вече, така че да разгледа всички постъпващи данни с конкретни размери на щетите и, когато е налице някаква конкретика – това означава не повече от 10 дни, комисията да се събере, да разгледа всички постъпили предложения, да вземе съответните решения и процесите по възстановяване да се ускорят максимално бързо, добави зам.-министърът.  Той подчерта, че държавата е направила необходимото, за да осигури този ресурс, и организирано, методично да подпомогне процеса.

8 септември - ден на траур

Кабинетът обяви 8 септември за Ден на национален траур в памет на жертвите, загинали при наводненията в Царево. Решението е взето на днешното правителствено заседание, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

В бедствието загубиха живота си двама мъже и две жени. Преди началото на правителственото заседание премиерът и министрите почетоха тяхната памет с едноминутно мълчание.

България още не е задействала Механизма за гражданска защита

България все още не е задействала Механизма за гражданска защита на ЕС, съобщи днес говорителят на Европейската комисия Балаж Уйвари.

Властите в страната ни са задействали само спътниковата система „Коперник“. В този контекст от ЕК им осигуряват сателитни снимки, каза Уавари. И уточни, че тези снимки са от региона около Бургас.

Говорителят припомни, че след задействането на механизма от кризисния център на ЕК се осъществява връзка с всички страни членки, за да се види коя от тях може да предостави исканата помощ. Уйвари изтъкна, че не може да каже точно колко време би отнело това.

От Брюксел се опитват да мобилизират помощта колкото е възможно по-бързо. Това може да стане в рамките на няколко часа.

„Общо взето, сме способни да мобилизираме помощта почти незабавно и ако българските власти отправят такава молба, ще направим всичко, за да реагираме колкото се може по-бързо“, завърши Уйвари.