Съветът на ЕС съобщи, че днес е решил да наложи ограничителни мерки на шестима виновници за сериозни нарушения на правата на човека в Руската федерация и на частите от Украйна, временно завзети от Русия, включително нарушения на свободата на мнение и на изразяване.

Сред включените в списъка по Глобалния санкционен режим на ЕС са прокурори и съдии, работещи в съдилища, създадени от руските окупационни сили в незаконно завзетия Крим. Те са участвали в политически насочено съдебно производство срещу Владислав Есипенко, осъден на шест години затвор журналист, и Нариман Джелялов, кримски татарин, се посочва в съобщението.

Руският режим използва съдебната система на страната като средство за множество сериозни нарушения на правата на човека. Съдебната система не е независима и се използва за постоянно и тежко нарушаване на човешките права на хора, противопоставящи се на властите, като нарушава свободата им на мнение и изразяване, допълва Съветът на ЕС. В списъка са включени и двама служители на руската Федерална служба за сигурност, които са участвали в изтезанията на Есипенко или в разследванията срещу него и членове на общността на кримските татари и Свидетелите на Йехова в Крим.

Мерките по Глобалния режим на санкции заради нарушаването на правата на човека досега се прилагат спрямо общо 67 граждани и 20 организации, се уточнява в съобщението. Режимът бе въведен през декември 2020 година.