Михайло Подоляк, съветникът на украинския президент Володимир Зеленски, заяви, че папа Франциск не може да има посредническа роля за мирен изход от войната, тъй като вече е заел “проруска позиция”.

Той направи това изказване в интервю за Канал 24.

"Това е напълно несъзнателно, разбира се, но вреди на репутацията на Светия престол. Нещо повече - абсолютно невъзможно е да се стигне до посредническа мисия от страна на Ватикана, коментира Подоляк. - Няма смисъл да говорим за посредник в лицето на папата, ако той заема проруска позиция, нещо, което е напълно очевидно за всички.

Не се случи веднъж, но в началото всичко беше някак объркано. Те си мислеха, че ние не го забелязваме, но днес се вижда, че човекът заема проруска позиция. И съответно това се отразява много негативно на войната.”

Той добави, че „Ватикана не може да има никаква посредническа функция, защото такава ще заблуди Украйна или останалите“.

Повод за реакцията на Подоляк е следното изказване на папа Франциск, част от послание към млади католици в Санкт Петербург:

"Не забравяйте (своята) наследственост. Вие сте наследници на великата Русия - великата Русия на светците, на царете, великата Русия на Петър Велики, на Екатерина Втора, на великата Руска империя, културна, с толкова много култура, с толкова много човечност. Вие сте наследници на великата майка Русия. Вървете напред".

Това изявление очаквано предизвика негативна реакция от украинското външно министерство. Аржентинецът бе обвинен, че "насърчава руския империализъм", а думите му били “достойни за дълбоко съжаление”.

По-късно Ватикана излезе с пояснение, че целта на Франциск не е била да насърчава руския империализъм, а младите хора “да запазят и да популяризират всичко положително във великото руско културно и духовно наследство.”