Седя си кротко и мирно, слушам радио (не за кеф - работата ми е такава). Слушам - днес било 9 септември. Е, не е ли време за размисъл, за тъга, за революционен патос, за плач по "свободата"... Сетихте се - нали? Водещият поканил още един борец за свобода и ... (извинете), размишляват*.

Оказва се, че сега на власт е режим, който ни води към "фашизъм", по-точно - вече сме "масчизъм" - мафиотски фашизъм. Този режим на власт забранил на единия да вилнее по медиите и той сега е в изгнание в YouTube... Вторият още е на предната линия на борбата за мир и социализъм - ако пуснете радио по обед, в който и да е ден, няма как да пропуснете поредния героизъм във величавата му битка.

Всеки ден по обед, за 2-3 часа в национален ефир революционерът се бори с "масчизма" и "евроатлантизма" - ако не лично, то чрез клана, който скапаната "масчистка" държава - собственик му позволява да поддържа в публичната медия.

Извинете, няма да споменавам имена*. Не за друго, а защото не бива да се дискутира със слуги. Ако сайбиите им се появят публично - тогава дебатът е възможен. Те обаче не се появяват - пускат прислугата си. Може да е квалифицирана, може да е ефективна или не, но е прислуга. За какво плачеха 25 минути тези двама борци за свобода днес по обед с нашите пари по нашето радио?

Е, за "свободата" разбира се. За терора на настоящата "масчистка" власт, която безмилостно мачка любителите на 9 септември, на др. Путин, на "плурализма", при който борецът - водещ свободно може да изправя пред микрофона един след друг всичките си себеподобни - борци срещу "фашизма" и "евроатлантизма". Гостът се оплакваше, че "масчистите" не го канят по медиите - изпратен е на каторга в YouTube.

Ако не беше смешно, щеше да е тъжно. Тъжно не за двамата тарикати пред микрофона. Тъжно за самите нас, че като общество сме позволили на арогантни циркаджии да се подиграват с нас - харчейки нашите пари. Аз съм ходил много по медиите навремето, от години насам ходя много рядко - доста по-рядко от заточеника в YouTube. И да ви кажа, не е страшно, не е тъжно, не е "заточение" да не си всеки ден в медиите.

Не е липса на свобода да нямаш възможност всеки ден да се подиграваш с гражданите на България, да ги убеждаваш, че черното е бяло. Плачат за "свободата", "рожбите ехиднини", фарисеите нажалени! Не плачеха години, десетилетия наред, в които безхаберната българска държава позволи на имперските им господари да завладеят българското публично пространство, да водят брутална война за светогледа на българите. Същите тези българи, които колониалната метрополия ограбваше и ограбва - през енергиен монопол, през системна корупция на продажния властови връх, през култивиране на същата тази мафия, сега, видите ли, станала "фашистка".

Не плачеха когато Бойко и Делян сложиха ръка на медиите и им позволиха да въртят едни парички в борба с "евроатлантизма" и с европейските правила за държавно и обществено устройство. Не плачеха когато насочваха протеста на хората през 2020 г. в полза на онзи с юмрука, на главатаря на шоуто и на редица други техни съратници - славни борци за свобода и плурализъм.

В полза на тези, които бяха платени за да разтурят българската държава и да я превърнат в путинистка сатрапия начело с човека на Решетников. Плачат сега, когато в българското общество се мобилизират хората, които искат да покажат на съгражданите си, че имперската пропаганда е отровна и убийствена. Просто защото Европа - с всичките си кусури - успя за 15 години да създаде една България, която макар брутално ограбвана от кремълския колониализъм все пак живее по-добре отколкото когато и да е в своята история.

Защото подиграваният "евроатлантизъм" е членство на страната ни в една общност за защита, която не позволява на източната империя да сложи изцяло ръка върху настоящето и бъдещето на България.

Тяхната радио жалба за "липса на свобода" всъщност е жалба за края на един унизителен за България монопол - монопол на рашистката пропаганда върху българското общество. Нека плачат - прави са, на монопола беше сложен край. Въпреки че все още държат радиото, държат телевизията, държат огромен брой медийни нужници, от които заливат хората с помия. Нека се подиграват колкото обичат с Европа и атлантизма.

Срещу себе си все повече ще имат опоненти, които нямат кумири, защото са свободни хора. Те могат да приемат едно решение на Брюксел и да отхвърлят друго. Те могат да подкрепят едно правителство, могат и да го атакуват. Могат да приемат определени положителни резултати от поведението на една партия или неин активист, могат и да ги отхвърлят поради други техни прояви. Тази свобода на нашите радио герои им е чужда - защото и те, подобно на господарите си, са поддръжници на свободата само когато загубят монопола си, когато загубят властта си.

А тяхната власт познава само монопола. Затова и "радиопредаванията" им са изцяло от рубриката "говори Москва". Не само защото им плащат да поддържат тази рубрика. А защото нямат - никога не са имали култура и поведение на хора, участници в пълноправен дебат с другомислещи. Затова празнуват и 9 септември - денят на вещерското хоро, унищожило за дълги десетилетия свободна България.

---

Текстът е публикуван в профила на Огнян Минчев във Facebook, откъдето го препечатваме. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.

*Авторът вероятно визира предаването "Политически НЕкоректно" с водещ Петър Волгин и гости Мартин Карбовски и Калина Андролова.