Президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва възнамерява да посети Русия догодина, за да вземе участие в срещата на върха на организацията БРИКС (в нея членуват Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка, като наименованието е абревиатура от първите букви на страните на латиница - бел. ред.), предаде ТАСС. Руската държавна агенция уточнява, че Лула се надява на ответна визита от страна на руския лидер Владимир Путин на срещата на Г-20 в Бразилия, предава БТА.

"Той ще получи покана. Срещата на върха на БРИКС в Русия догодина ще бъде преди срещата на Г-20 в Бразилия и аз ще отида в Русия", каза той, като добави, че не съмнява в участието във форума на БРИКС на лидерите на останалите страни членки на организацията.

"След това, надявам се, всички те да дойдат и на срещата на Г-20 в Бразилия и да почувстват атмосферата на света, да видят, че обичаме музиката, карнавала, футбола и че на нас ни харесва да посрещаме гостите си топло", заяви Лула да Силва, отговаряйки на журналист, който обърна внимание на факта, че най-голямата южноамериканска държава е член на Международния наказателен съд. МНС издаде заповед за ареста на Владимир Путин.

"Докато аз съм президент на Бразилия, него (Путин - бел. ред) няма да го арестуват. Никой няма да бъде арестуван в Бразилия без разрешението на властите", обяви политикът, подчертавайки, че този конкретен въпрос трябва да се разглежда от позицията на защитата на държавната неприкосновеност на неговата страна.