Ръководителят на украинското разузнаване Кирил Буданов коментира днес твърдението, че бизнесменът Илон Мъск е попречил на Украйна да удари руския Черноморски флот миналата година - излязло в нова биография за милиардера.

"Лично аз не съм сигурен, че г-н Илон Мъск е натиснал някакви митични бутони и е спрял връзката на някои устройства. Това е мое лично мнение. Фактът, че системите Starlink не са работили известно време близо до Крим, мога абсолютно да го потвърдя, защото и ние използвахме определена техника... Веднага разбрахме, че там просто няма покритие. Това е всичко, което мога да ви кажа“, каза Буданов пред Интефакс-Украйна.

В петък излезe откъс от нова биография за Мъск с автор Уолтър Айзъксън "Илон Мъск", която предстои да излезе на 12 септември. В нея се твърди, че след разговори с руското посолство в САЩ, Мъск е спрял интернета на устройства Starlink в близост до Черно море по време на операция с подводни дронове срещу окупирания от руснаците Крим. Милиардерът направил това, защото се притеснявал, че така войната ще ескалира твърде много и тази атака може да стане "малък Пърл Харбър". 

Вчера самият Мъск обясни, че не е изключвал Starlink - поначало неговата система не е имала покритие в района. Украинците го помолили да увеличи покритието, но той отказал поради горните опасения.

"В никакъв момент аз или който и да е от Starlink не сме обещавали покритие над Крим. Освен това, нашите условия за ползване забраняват ползването на Starlink за офанзивни военни операции, защото сме цивилна система. Така че те искаха нещо, което беше експлицитно забранено", написа милиардерът в X (Twitter).

Шефът на Главното разузнавателно управление подчерта, че сателитните системи Starlink и сега се ползват активно във войната.

"Те са се доказали доста добре на фронта. Може да се говори много за това дали са добри или лоши, но има факти - абсолютно цялата фронтова линия работи за тях", добави Буданов.