Националният ни отбор загуби злощастно от Черна гора в квалификация за Евро 2024 в Подгорица - 1:2. Селекцията ни можеше да спечели или най-малкото да не загуби, имаше предостатъчно възможности. Вместо това - трето поражение в групата.

Стефан Савич откри за домакините в 45-ата минута. В 58-ата влезлият като смяна Спас Делев бе фаулиран за дузпа, а Игор Вуячич получи червен картон. От 11-те метра обаче Кирил Десподов пропусна - бившият вратар на "Левски" Милан Миятович уцели ъгъла и изби.

В 78-ата Преслав Боруков - друга резерва, изравни с добавка след греда на Делев в първия си квалификационен мач за България. 

Последваха пропуски и пред двете врати, но повече и по-чистите ситуации бяха за нашите - с човек повече. Двубоят вървеше към равенство, но в 6-ата минута на добавеното време звездата на Стеван Йоветич бе точен с глава след центриране - 2:1.

Така България е на предпоследното място в групата с 2 точки от 5 мача и по-добра голова разлика от последния Литва, който също има 2 т. По-късно литовците загубиха от Сърбия с 1:3 у дома.

Водят Унгария и Сърбия с по 10 т., Черна гора е с 8 т. 

Верен на себе си да прави много промени от мач за мач, селекционерът Младен Кръстаич пусна сред титулярите петима нови спрямо контролата с Иран (0:1) в Пловдив. Двубоят започна равностойно и предпазливо и от двете страни. 

В 19-ата минута Лукас Петков технично бе изведен с пета от Кирил Десподов сам срещу Миятович, ала не успя да го преодолее. Това бе най-чистата ситуация и за двата отбора до момента. В следващите минути българският състав имаше инициативата, но по-продължителното владеене на топката не доведе до нищо.

И домакините на свой ред натиснаха в края на полувремето, а това им донесе успех. Първо вратарят Иван Дюлгеров парира опит на Марко Бакич. Последва още едно положение, така се стигна до корнер. Стражът на "Черно море" изби изстрел с глава на Жарко Томашевич, но добавката на аса на "Атлетико" Стефан Савич попадна в целта, макар и с рикошет.

Гостите заиграха по-смело след почивката. Помогна появата на Делев. Той изработи дузпата след хубава комбинация. Нови три смени усилиха още повече българската атака. Десподов обаче не беше убедителен и селекцията ни се размина с изравняване още в 59-ата.

Малко след това отблизо изтърва като по чудо и игралия добре тази вечер Лукас Петков.

Все пак логичното се случи и Боруков бе на точното място - 1:1 в 79-ата. Малко след това Йоветич можеше да върне аванса на домакините. Двубоят стана още по-интересен, темпото се вдигна, акциите следваха една след друга.

Димо Кръстев, Доминик Янков и Йоан Стоянов можеха да направят пълен обрат - малко не стигна. И както често се случва, гол падна във вратата на отбора, който е направил пропуски преди това.