Американското правителство разчисти пътя за освобождаването на петима американски граждани, задържани в Иран, след като издаде разрешение на международни банки да прехвърлят на Техеран 6 милиарда долара, блокирани в Южна Корея, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.  

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е подписал решението в началото на миналата седмица, но Конгресът е бил информиран за това едва вчера. 

Новината вероятно ще успокои семействата и поддръжниците на затворниците в САЩ, много от които чакат години завръщането на задържаните. Очаква се решението да бъде подложено на остри критики от републиканците в Конгреса, които се противопоставят на всяко споразумение, позволяващо освобождаването на замразени ирански средства. Особено в момент, в който Техеран създава все по-големи заплахи срещу американските военни части в Близкия изток, коментира АП. 

Решението на Вашингтон означава, че при прехвърлянето на блокираните в Южна Корея пари в централната банка на Катар няма да бъдат налагани санкции на европейски, близкоизточни и азиатски банки. Размразените средства ще бъдат използвани за закупуване на хуманитарни стоки.

Размразяването на шестте милиарда долара е ключова част от споразумение за освобождаване на американски граждани, държани в ирански затвори и на иранци, държани в места за лишаване от свобода в САЩ. Миналия месец Вашингтон и Техеран се договориха четирима от общо петима американски затворници в Иран да бъдат освободени под домашен арест. По това време на петия от тях вече беше наложена по-лека мярка за неотклонение. 

Заради многобройните американски санкции срещу международни банки, свързани с транзакции в полза на Иран, няколко европейски страни се въздържаха от участие в прехвърлянето на шестте милиарда долара. Решението, подписано миналата седмица от Блинкън, има за цел да намали опасенията им от какъвто и да е риск от американски санкции. 

Сделката бележи голям пробив за дългогодишните противници, които остават в спор по редица въпроси, включително бързото разширяване на ядрената програма на Техеран, продължаващата военна подкрепа за Русия и жестокото потискане на активистите в Иран. 

На фона на преговорите за освобождаване на затворници, Съединените щати и Иран обсъждат възможно неофициално споразумение, което ще се стреми да постави някои ограничения върху ядрената програма на Иран и да се избегне международна криза. Американски служители обаче настояха, че тези преговори не са свързани с преговорите за размяна на затворници.

Американските затворници, държани от Иран, включват Сиамак Намази, ирански американец, който е прекарал в техерански затвор почти 8 години, - най-продължителния престой зад решетки за американец в историята на ислямската република. Други включват Морад Тахбаз, ирански американец, който има и британско гражданство, и Емад Шарги, американски и ирански гражданин. Те бяха пуснати от столичен затвор миналия месец като начална стъпка от сделката.

Други двама американци, участващи в размяната, не са назовани по искане на техните семейства.