Социалната мрежа X, доскоро Twitter, ограничава достъпа на потребителите си до американския "Ню Йорк Таймс", съобщава технологичния сайт Semaphor.

Споделянето и реакциите към линкове от "Таймс" в платформата видно е намаляло, отчитат данни на компанията за мониторинг NewsWhip, както и журналисти от самата медия. При това подобен спад не е налице в другите популярни платформи като Facebook, нито има подобен спад при други американски и световни медии като CNN, Washington Post и BBC.

От "Таймс" дават пример със споделяни техни статии от бившия президент Барак Обама - те са достигнали до едва 800-900 хиляди потребители, докато статии на Politico, споделени от Обама, получават по 13 млн. гледания.

Наското собственикът на X Илон Мъск критикува отразяването на "Таймс" на събития в родната му Южноафриканска република, и препоръча на потребителите начини да заобиколят ограниченията на вестника за хора, които не са абонати. Милиардерът нарече медията "изгубило своята сила, някога влиятелно, но сега обречено да става все по-регионално и архаично издание".

По-рано това лято X добави няколко секунди забавяне при зареждане и към Ройтерс, Facebook и Instagram. В близкото минало подобно ограничение са търпели и други конкуренти на Мъск като Mastodon, Substack и Threads. Разбира се, от платформата на милиардера отказват коментар.