Премиерът Николай Денков е освободил заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков, съобщиха във вторник от Министерския съвет. 

 Решението е взето "заради бавни темпове на работа, които излагат на риск изпълнението на важни мерки в сферата на здравеопазването, заложени в управленската програма", уточняват оттам, без да посочват кои точно мерки са забавени.

Това беше четвъртото назначение на Пенков като зам. здравен министър. Беше на същия пост в кабинета на Пламен Орешарски, в служебното правителство на Георги Близнашки и в кабинета "Борисов 2". Пенков е бил и медицински директор на Университетската болница по белодробни болести, както и управител на УМБАЛ „Софиямед“. Той е и вторият управител на НЗОК в зората на нейното създаване при Илко Семерджиев като министър - 2000-2001 г.

В сегашното си назначение като зам.-министър Пенков отговаряше за дирекциите „Електронно здравеопазване“ и „Лечебни дейности“ с изключение на отдел „Образование и квалификация“, както и за дейността в отделите „Търговски дружества“ и „Управление на собствеността“ в дирекция „Търговски дружества и собственост“. Контролираше и работата на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, Центровете за спешна медицинска помощ и Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, държавните психиатрични болници, Националния център по трансфузионна хематология, Центровете за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания, Центъра за асистирана репродукция, Националната експертна лекарска комисия и Регионалните здравни инспекции по отношение на функциите в областта на медицинските дейности.

Заповедта на министър-председателя влиза в сила от днес.

Здравният министър проф. Христо Хинков към момента остава с двама заместници - Михаил Околийски и проф. Илко Гетов.

Хинков научил от премиера, че Пенков е освободен. Той коментира смяната като обяви, че има известни резерви към решението, но бил лоялен към правителството. От думите му не стана ясно дали министърът е запознат с мотивите за уволнението на заместника му.

"Става въпрос за промяна в здравеопазването, в общите стратегически цели, които са поставени още от правителствената програма. Това е решение на министър-председателя, аз се съобразявам с него. Аз съм лоялен към правителството. Независимо от някои резерви, които имам, ще приема това решение на министър-председателя", каза той.

И още:

„Бях уведомен от министър-председателя, че заместник-министър Бойко Пенков е освободен от длъжност. Причините за това са мотивирани от самия министър-председател. От негова гледна точка реформите в здравеопазването не са в необходимата степен активирани, с недостатъчно добри темпове.