Съдебните органи на Иран потвърдиха във вторник, че шведски дипломат, работещ за Европейския съюз, е бил задържан, предаде Ройтерс.

Швеция и Европейската комисия съобщиха миналата седмица, че шведски гражданин е бил арестуван в ислямската република. Стокхолм твърди, че Йохан Флодерус е бил задържан през април 2022 г., като според семейството му е обвиняван в шпионаж.

"Шведският гражданин е законно лишен от свобода след предварително разследване и резултатите от пълното разследване на неговия случай, проведено от прокуратурата, ще бъдат изпратени в следващите дни до компетентен съд", оповести говорителят на съдебната система на Иран Масуд Сетайеши.

Той не даде подробности за точните обвинения, които са повдигнати срещу Флодерус.

Отношенията между Швеция и Иран са напрегнати от 2019 г., когато скандинавската страна арестува бивш ирански служител за участието му в масови екзекуции и изтезания на политически затворници през 80-те години на миналия век. Той беше осъден на доживотен затвор миналата година, което накара ислямската република да отзове своя посланик в Швеция в знак на протест.

През май Иран екзекутира шведско-ирански дисидент, осъден за ръководене на арабска сепаратистка група, която Техеран обвинява за редица атаки, включително една по време на военен парад през 2018 г., при която бяха убити 25 души.