Инсталирането на нов принтер вече няма да е такова болезнено предизвикателство - поне така твърдят от Microsoft, които планират да премахнат т.нар. драйвъри за печат на производителите от Windows и ще ползват своя софтуер.

Това би означавало унифициране на свързването и съвместимостта, опростяване на процеса по инсталация, както и по-малко дупки в сигурността

Проблемите с печатането под Windows изглежда ще останат лош спомен от миналото. Microsoft премахва поетапно драйверите, типа софтуер за печат от трети страни и опростява процеса на инсталиране на принтера.

Драйвърите от трети страни досега бяха обичайният метод за инсталиране на принтер поради навик - те дори идват в CD заедно с принтера, макар все повече хора да нямат оптичен четец за дискове. 

През 2025 г. публикуването на нови драйвъри в Windows Update приключва, а от 2026 г. Windows ще дава приоритет на собствения си драйвър. 

Добрата новина е, че това просто ще улесни обикновените потребители, но тези, които ползват по-специфични печатни устройства или експериментират с иновационни продукти няма да имат проблем. Те ще могат да откажат драйвъра на Windows и да инсталират този на поизводителя.

Трите години са и възможност за големите компании да проверят дали за тях ще е безболезнен преходът, което Microsoft обещава - което, разбира се, исторически не е никаква гаранция.