Русия и Беларус са осуетили евентуалното домакинство на България на 29-та годишна конференция за климата на ООН, използвайки стари процедурни правила от времето преди руското нахлуване в Украйна. Това съобщи днес в профила си във фейсбук министърът на околната среда и водите Юлиан Попов.  

"От правителството на Беларус ми потвърдиха, че ще ни блокират за домакинството на 29-та годишна климатична конференция (СОР29), която ще се проведе догодина. Блокирането е инициатива на Русия", написа Попов.

Той посочи, че България е била водещ кандидат да домакинства втората най-голяма политическа среща в годишния световен календар.

Страната ни е била единствената официална кандидатка от източноевропейската група страни (23 на брой), на която на ротационен принцип се полага председателството на СОР29, обясни Попов пред Клуб Z. До началото на войната и международните санкции, друга кандидатура от тази група не е била издигната.

"По силата на правило, останало отпреди разпада на Съветския блок, Източноевропейската група в ООН трябваше да излезе с консенсусно решение. Русия обаче реши да блокира България", написа Попов. "Независимо от този абсолютно неоправдан акт, България ще играе важна роля както на тазгодишната конференция в Дубай (СОР28), така и догодина, независимо къде ще се проведе СОР29.

Още не е ясно коя държава ще домакинства на конференцията догодина. Попов каза, че "казусът е безпрецедентен и няма процедура".